Strava může léčit

Odborníci na výživu jsou přesvědčeni, že stravou lze ovlivnit to, jak se cítíme tělesně, duševně iintelektuálně. Ba co víc. Správně sestavený jídelníček může i léčit. Jak a proč poskytují i ty nejobyčejnější potraviny účinnou pomoc při nejrůznějších onemocněních, vysvětluje v knize Co jíst, když... Jarmila Mandžuková. Autorka upozorňuje, že nejde o vědeckou práci, pouze o snahu přiblížit laikům, jak předcházet běžným nemocím nebo je léčit přirozenou metodou, jakou je výživa. A tak se čtenář dozví, co jíst, když trpí vysokým krevním tlakem, nadýmáním, potížemi se žaludkem či žlučníkem, nebo ho trápí artritida, pálení žáhy, vysoký cholesterol či jiné obtíže. Praktický rádce nabízí u každé nemoci stručný popis, následuje výčet vhodných potravin a jejich léčivých účinků a nakonec nechybějí recepty na přípravu pokrmů z uvedených potravin. Neméně důležitou kapitolou knihy je část nazvaná Bohatství v potravinách. Informuje o nejdůležitějších látkách, které tělu nesmějí chybět. Najdete tu vše, co byste měli vědět o vitaminech, minerálech, bílkovinách, sacharidech, vláknině a dalších látkách. Kniha může být vhodným pomocníkem každému, kdo se zajímá o své zdraví. Uváděné návody a rady je ale třeba brát jako základní doporučení a rozhodně nemohou nahradit odborné pokyny lékaře při léčbě konkrétního onemocnění. Sama autorka u některých nemocí, kdy už pro jejich léčbu pouhá výživa nestačí, upozorňuje na nutnost návštěvy odborníka.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info