Na Slovensku se dá jíst čím dál lépe

Kdysi se říkávalo, že ve slovenské krčmě se obvykle objednává "pivo a něco k pití". Čerstvý průvodce světem slovenské gastronomie "Trend top restaurace", inspirovaný Michelinovým průvodcem, americkým Zagat Surveys či českým Gurmánem, svědčí o tom, že mnohde už host dostane to, co mu patří.

"I mimo Bratislavu jsme našli kupu dobrých restaurací, které se už naučily, že lidem je třeba dát pořádně najíst. Navíc dokážou předložit zajímavý výběr s regionálními specialitami, což nebývalo zvykem," říká jeden ze spoluautorů Oliver Brunovský. Posuzovaných 234 restaurací může být jen vzorkem, ale každé zařízení bylo obvykle třikrát navštíveno dobrovolnými arbitry.

V Bratislavě vyjde návštěva restaurace dráž než v Česku. I na poli gastronomie platí, že Bratislava, Košice a zbytek Slovenska jsou různé světy. Mimo velká města jsou "špičkové" restaurace se "špičkovými" cenami jen výjimkou, ale vypátrat už lze špičkové hospůdky, kde "nabízejí skvělou kvalitu za ceny, s nimiž by v Bratislavě byly absolutními hvězdami". Díky takovým tipům se v průvodci prosadily končiny jako Partizánske, Hurbanovo, Želiezovce, Komárno či Stará 1/4ubovňa.

"Slovensko gastronomicky není zdaleka jednolité. Na jihu jsou velmi silné vlivy maďarské kuchyně, ve středu jsou haluškové regiony či takzvaná pirohová kuchyně. Silně se rozvinul i segment národních kuchyní, konečně tu máme restaurace arabské, indické, množství italských, naposledy se urodily mexické a čínskými je trh zaplavený. Je tu výběr exotických chutí, jaké na Slovensku nikdy nebyly," konstatuje spoluautor.

Situace ovšem není zdaleka růžová: Mnoho podniků po slibném začátku jde s úrovní prudce dolů. Práce s vínem se mnohdy omezuje jen na označení červené a bílé. Kvalita obsluhy trápí i renomované podniky. Smutně pozoruhodný bývá i velký rozdíl ve výkonu přes týden a o víkendu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info