Inspekce hlídá, zda kapři zbytečně netrpí

Vánoční kapři končí zpravidla na talíři, ale cesta na něj jim nemá být nadmíru ztrpčována. Inspektoři veterinárních správ proto jako každoročně kontrolují, jestli se při prodeji ryb neporušuje především zákon na ochranu zvířat proti týrání. "Hlavně budou sledovat, jak prodejci s kapry zacházejí, zda je usmrcují, jak mají. Zda jim násilně nevytlačují jikry nebo mlíčí, aby zjistili, o jaké pohlaví jde, zda jim při manipulaci nevtlačují prsty do očí nebo pod skřele, či je zaživa nezbavují šupin," říká tiskový mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Nejčastějšími závadami, které inspektoři zjišťují, je přeplňování kádí či nedostatečný přívod vody. V obou případech hrozí nebezpečí, že se ryby budou dusit, a to je týrání," dodává Duben. Zabít a vykuchat kapra lze pouze na přání zákazníka. Kapr se nesmí zabíjet dopředu, aby se vyloučila možnost prodeje leklé ryby. Ta totiž není vykrvená, což znamená, že krev zůstává v mase, které rychleji podléhá zkáze.

V Brně například začali inspektoři s kontrolou už ve středu, ale na žádné významnější chyby nenarazili. Českobudějovická okresní hygienička Jana Burianová uvedla, že hlavní kontrolní akce startuje dnes, ale výrazné prohřešky prodávajících neočekává. Většinou jde podle ní o lidi, kteří kapry prodávají před Vánocemi už řadu let a vědí, co před inspekcí neobstojí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info