Zpráva o trhu zeleniny 4. týden 2002
25.01.2002 | VÚZE
NTIS | České republikyNezávislý tržní informační systémMánesova 75 Praha 2 PSČ 120 58 | ( 02/22 000 133( 02/22 000 159 | |||||
![]() | AGRÁRNÍ TRŽNÍ INFORMACE ČESKÉ REPUBLIKY | ||||||
| - | - | - | - | ||||
Ročník VI. Číslo 3 | NTISČR![]() | 24. ledna 2002 | Týden 4/2002 | ||||
Zpráva o trhu zeleniny
Vydavatel | Obsah | Strana |
NTISČR![]() | Komoditní zpravodajství | 1 |
Mánesova 75 | Informace o cenách zeleniny v ČR | 2 |
Praha 2 | Zahraniční obchod ČR | 4 |
PSČ 120 58 | Informace ze zahraničí | 4 |
KOMODITNÍ ZPRAVODAJSTVÍ
Situace na trhu
Ve 4. týdnu, v porovnání se 3. týdnem,mělyzměny průměrných cen zemědělských výrobců (CZV) u výběrového souboru rostoucí tendenci. K nejvyššímu růstu průměrné CZV došlo u červené řepy (o 17,3 % na 6,10 Kč/kg). Výrazné zvýšení průměrné CZV bylo zaznamenáno také u zelí hlávkového červeného (o 10,4 % na 7,40 Kč/kg). U ostatních sledovaných druhů průměrné CZV rostly v rozmezí od + 2,9 % u celeru do + 9,4 % u petržele bez natě. Průměrná CZV se nezměnila pouze u cibule. Její cena zůstala na úrovni minulého týdne, tj. 6,- Kč/kg.
Ve 4. týdnu, ve srovnání s minulým týdnem, došlo k výraznému růstu průměrných obchodních nákupních cen (ONC), převážně u zeleniny z tuzemské produkce. Nejvyšší růst průměrné ONC byl zaznamenán u kapusty hlávkové (o 63,6 %, tj. o 4,20 Kč/kg na 10,80 Kč/kg) a zelí hlávkového červeného, jehož průměrná ONC vzrostla o 47,5 %, tj. o 2,80 Kč/kg na 8,70 Kč/kg. Významný růst této ceny byl zaznamenám také u cibule suché červené (o 18,9 % na 11,30 Kč/kg), mrkve a karotky (o 13,9 % na 8,20 Kč/kg), zelí hlávkového bílého (o 13,8 % na 6,60 Kč/kg) a celeru bez natě (o 10,8 % na 12,30 Kč/kg). U zeleniny z dovozu významně klesla průměrná ONC póru (o 33,2 %, tj. o 16,70 Kč/kg na 33,60 Kč/kg) a papriky oranžové (o 13,2 % na 45,50 Kč/kg). Změny průměrných ONC u ostatních sledovaných druhů z tuzemska i dovozové produkce se pohybovaly v rozmezí od - 4,7 % u papriky žluté z dovozu do + 9,1 % u zelí kysaného volného z tuzemska.
Změny průměrných obchodních odbytových cen(OOC) zeleniny z tuzemska i dovozu se týkaly stejných druhů jako u ONC. U zeleniny z domácí produkce nejvýrazněji vzrostly průměrné OOC kapusty hlávkové (o 49,0 %, tj. o 5,- Kč/kg na 15,20 Kč/kg) a zelí hlávkového červeného (o 23,6 %, tj. o 2,10 Kč/kg na 11,- Kč/kg). K významnému zvýšení došlo také u cibule suché červené (o 12,2 % na 12,90 Kč/kg) a celeru bez natě (o 12,1 % na 15,80 Kč/kg). Průměrné OOC zeleniny z dovozové produkce se podstatně snížily u póru (o 27,4 %, tj. 14,80 Kč/kg na 39,20 Kč/kg) a papriky oranžové. Její průměrná cena klesla o 11,0 %, tj. o 7,20 Kč/kg na 58,- Kč/kg. Změny průměrných OOC ostatních druhů zeleniny z tuzemska a dovozu byly zjištěny v rozmezí od - 4,1 % u mrkve a karotky z dovozu do + 8,9 % u zelí kysaného volného z domácí produkce.
Zahraniční obchod
Ve sledovaném období, tj. od 14. 1. do 18. 1., bylo celkem dovezeno 688,9 t sledovaných druhů zeleniny. Nejvyšší import byl realizován u rajčat (226,3 t). Průměrná jednotková hodnota dovážených rajčat byla 23,90 Kč/kg. Dovozy rajčat se uskutečnily převážně ze Španělska (203,8 t, za 22,70 Kč/kg). Papriky bylo celkem dovezeno 197,0 t za 27,20 Kč/kg. Na celkovém dovozu papriky se největší měrou podílelo Španělsko (158,3 t za 27,90 Kč/kg). Celková výše importu okurek představovala 140,7 t za 29,40 Kč/kg. Dovoz okurek byl nejvíce realizován ze Španělska (127,5 t za 28,70 Kč/kg). Cibule bylo celkem nakoupeno 120,2 t za 4,50 Kč/kg. Nejvíce cibule bylo dovezeno z Německa (41,6 t za 4,80 Kč/kg) a Maďarska (36,4 t za 4,90 Kč/kg). Dovoz květáku činil 4,7 t za 37,20 Kč/kg. Nejvíce květáku bylo dovezeno z Itálie (2,9 t za 51,40 Kč/kg).
NTIS ČR

NTISČR

Informace o cenách zeleniny v ČR
Ceny zemědělských výrobců vybraných druhů zeleniny I. jakostní třídy
Datum zjištění ceny: 24.1. 2002 Kč/MJ
Druh zeleniny | MJ | Ceny zemědělských výrobců | Změna průměrné CZVproti 17.1. 2002 | |||
minimální | maximální | průměrná | v Kč | v % | ||
Celer | kg | 9,00 | 13,90 | 10,70 | +0,3 | +2,90 |
Cibule | kg | 4,80 | 8,00 | 6,00 | 0,0 | 0,00 |
Červená řepa | kg | 4,50 | 9,50 | 6,10 | +0,9 | +17,30 |
Kapusta hlávková | kg | 6,00 | 7,00 | 6,30 | +0,4 | +6,80 |
Mrkev a karotka | kg | 4,30 | 11,10 | 7,50 | +0,5 | +7,10 |
Petržel | kg | 13,00 | 25,00 | 19,70 | +1,7 | +9,40 |
Zelí hlávkové bílé | kg | 4,50 | 8,50 | 6,40 | +0,5 | +8,50 |
Zelí hlávkové červené | kg | 5,00 | 9,50 | 7,40 | +0,7 | +10,40 |
Zelí kysané balené | 500g | 8,00 | 14,60 | 12,40 | - | - |
Pramen: ZUČM
Obchodní nákupní ceny vybraných druhů zeleniny I. jakostní třídy
Datum zjištění ceny: 4. týden 2002 Kč/MJ
Druh zeleniny | MJ | Nákupní ceny | |||||
z domácí produkce | z dovozu | ||||||
minim. | maxim. | průměr | minim. | maxim. | průměr | ||
Brokolice | kg | - | - | - | 63,50 | 76,00 | 69,80 |
Brukev s natí bílá | ks | - | - | - | 12,00 | 14,90 | 13,50 |
Celer bez natě | kg | 10,00 | 15,00 | 12,30 | - | - | - |
Cibule suchá světlá | kg | 5,70 | 6,80 | 6,30 | - | - | - |
Cibule suchá červená | kg | 7,90 | 13,50 | 11,30 | - | - | - |
Cibule s natí lahůdková | sv. | - | - | - | 14,90 | 14,50 | 15,20 |
Česnek | kg | - | - | - | 24,00 | 32,50 | 28,10 |
Červená řepa | kg | 5,50 | 9,30 | 6,90 | - | - | - |
Kapusta hlávková | kg | 4,50 | 16,00 | 10,80 | - | - | - |
Kapusta růžičková | kg | - | - | - | 23,00 | 27,40 | 25,20 |
Křen | kg | - | - | - | 36,00 | 44,20 | 39,00 |
Květák | ks | - | - | - | 42,00 | 49,50 | 46,80 |
Mrkev a karotka | kg | 6,50 | 10,20 | 8,20 | 11,50 | 12,40 | 12,00 |
Okurky salátové | kg | - | - | - | 39,00 | 49,10 | 43,70 |
Paprika bílá | kg | - | - | - | 52,50 | 62,00 | 57,50 |
červená | kg | - | - | - | 36,90 | 48,00 | 42,90 |
oranžová | kg | - | - | - | 41,00 | 49,90 | 45,50 |
zelená | kg | - | - | - | 36,20 | 48,50 | 42,90 |
žlutá | kg | - | - | - | 39,70 | 49,50 | 45,10 |
Pažitka | sv. | 12,90 | 13,00 | 13,00 | - | - | - |
Pekingské zelí | kg | - | - | - | 16,70 | 24,00 | 19,40 |
Petržel bez natě | kg | 12,80 | 17,00 | 14,80 | - | - | - |
Petrželová nať (kadeřavá) | kg | - | - | - | 59,00 | 76,70 | 66,20 |
Pór | kg | - | - | - | 30,00 | 37,00 | 33,60 |
Rajčata | kg | - | - | - | 23,90 | 36,60 | 30,50 |
Ředkev bílá | ks | - | - | - | 7,90 | 22,00 | 14,40 |
Ředkvička | sv. | - | - | - | 9,10 | 21,90 | 14,00 |
Salát barevný | ks | - | - | - | 26,00 | 38,00 | 33,20 |
Salát hlávkový | ks | - | - | - | 13,00 | 27,90 | 21,10 |
NTISČR

Informace o cenách zeleniny v ČR
pokračování tabulky
Obchodní nákupní ceny vybraných druhů zeleniny I. jakostní třídy
Datum zjištění ceny: 4. týden 2002 Kč/MJ
Druh zeleniny | MJ | Nákupní ceny | |||||
z domácí produkce | z dovozu | ||||||
minim. | maxim. | průměr | minim. | maxim. | průměr | ||
Zelí hlávkové bílé | kg | 4,00 | 8,10 | 6,60 | - | - | - |
Zelí hlávkové červené | kg | 7,00 | 11,00 | 8,70 | - | - | - |
Zelí kysané balené | 500g | 7,50 | 7,60 | 7,60 | - | - | - |
Zelí kysané volné | kg | 7,50 | 13,00 | 10,80 | - | - | - |
Žampiony | kg | 42,00 | 46,00 | 44,00 | 39,50 | 43,80 | 40,90 |
Poznámka: MJ = měrná jednotka. Nákupní cena je cena bez DPH, včetně dopravy (u dovozové produkce i včetně cla).
Pomlčka - méně než 3 respondenti
Obchodní odbytové ceny vybraných druhů zeleniny I. jakostní třídy
Datum zjištění ceny: 4. týden 2002 Kč/MJ
Druh zeleniny | MJ | Odbytové ceny | |||||
z domácí produkce | z dovozu | ||||||
minim. | maxim. | průměr | minim. | maxim. | průměr | ||
Brokolice | kg | - | - | - | 75,00 | 101,00 | 88,00 |
Brukev s natí bílá | ks | - | - | - | 15,90 | 17,50 | 16,90 |
Brukev s natí modrá | ks | - | - | - | - | - | - |
Brukev Gigant | ks | 6,00 | 9,00 | 7,50 | - | - | - |
Celer bez natě | kg | 13,50 | 18,50 | 15,80 | - | - | - |
Cibule suchá světlá | kg | 7,70 | 9,00 | 8,20 | - | - | - |
Cibule suchá červená | kg | 9,20 | 17,60 | 12,90 | - | - | - |
Cibule s natí lahůdková | sv. | - | - | - | 17,60 | 17,90 | 17,80 |
Česnek | kg | - | - | - | 31,90 | 37,50 | 34,00 |
Červená řepa | kg | 6,50 | 10,80 | 8,60 | - | - | - |
Kapusta hlávková | kg | 8,00 | 23,70 | 15,20 | - | - | - |
Kapusta růžičková | kg | - | - | - | 31,00 | 32,78 | 31,90 |
Křen | kg | - | - | - | 44,00 | 52,00 | 48,00 |
Květák | ks | - | - | - | 55,70 | 65,50 | 59,80 |
Mrkev a karotka | kg | 9,00 | 12,00 | 10,60 | 13,50 | 14,60 | 14,20 |
Okurky salátové | kg | - | - | - | 47,00 | 71,50 | 58,80 |
Paprika bílá | kg | - | - | - | 65,00 | 72,70 | 70,20 |
červená | kg | - | - | - | 48,00 | 63,70 | 55,40 |
oranžová | kg | - | - | - | 56,30 | 59,70 | 58,00 |
zelená | kg | - | - | - | 46,00 | 63,70 | 53,80 |
žlutá | kg | - | - | - | 54,00 | 63,70 | 57,90 |
Pažitka | sv. | 15,00 | 18,00 | 16,10 | - | - | - |
Pekingské zelí | kg | - | - | - | 20,70 | 28,00 | 23,40 |
Petržel bez natě | kg | 16,20 | 22,00 | 19,00 | 20,90 | 22,90 | 21,90 |
Petrželová nať (kadeřavá) | kg | - | - | - | 76,00 | 91,80 | 8,70 |
Pór | kg | - | - | - | 24,30 | 45,00 | 39,20 |
Rajčata | kg | - | - | - | 28,90 | 56,70 | 38,20 |
Ředkev bílá | kg | - | - | - | 9,10 | 26,00 | 17,60 |
Ředkvička | sv. | - | - | - | 11,20 | 29,90 | 18,60 |
Salát barevný | ks | - | - | - | 35,30 | 44,00 | 39,80 |
Salát hlávkový | ks | - | - | - | 16,00 | 31,90 | 25,60 |
Zelí hlávkové bílé | kg | 5,50 | 9,80 | 8,70 | - | - | - |
Zelí hlávkové červené | kg | 8,50 | 13,00 | 11,00 | - | - | - |
NTISČR

Informace o cenách zeleniny v ČR
Zahraniční obchod
pokračování tabulky
Obchodní odbytové ceny vybraných druhů zeleniny I. jakostní třídy
Datum zjištění ceny: 4. týden 2002 Kč/MJ
Druh zeleniny | MJ | Odbytové ceny | |||||
z domácí produkce | z dovozu | ||||||
minim. | maxim. | průměr | minim. | maxim. | průměr | ||
Zelí kysané balené | kg | 7,70 | 10,00 | 8,90 | 8,50 | 9,80 | 9,20 |
Zelí kysané volné | kg | 9,00 | 15,50 | 12,20 | 12,90 | 13,50 | 13,20 |
Žampiony | kg | 51,00 | 59,40 | 53,70 | - | - | - |
Poznámka : MJ = měrná jednotka. Odbytová cena je cena bez DPH.
Pomlčka - méně než 3 respondenti
Dovoz vybraných druhů zeleniny od 1. 1. do 6. 1. 2002
Druh zeleniny | DOVOZ celkem | z toho dovoz | ||||
EU | CEFTA | |||||
t | Kč/kg1) | t | Kč/kg1) | t | Kč/kg1) | |
Cibule | 71,7 | 5,20 | 59,7 | 5,40 | 12,0 | 3,80 |
Květák | 6,8 | 25,10 | 6,2 | 25,80 | - | - |
Okurky čerstvé, chlazené | 114,3 | 32,60 | 78,0 | 35,50 | 0,2 | 29,00 |
Paprika | 112,5 | 31,30 | 102,9 | 31,50 | - | - |
Rajčata | 302,1 | 18,70 | 266,5 | 18,70 | 0,8 | 36,50 |
Pozn.: Celní statistikou je po vyhodnocení celních deklarací průběžně zpětně prováděna úprava údajů o dovezeném zboží.
1) Jednotková hodnota.
Pramen : Celní statistika, dekádní sledování
Dovoz vybraných druhů zeleniny od 7. 1. do 13. 1. 2002
Druh zeleniny | DOVOZ celkem | z toho dovoz | ||||
EU | CEFTA | |||||
t | Kč/kg1) | t | Kč/kg1) | t | Kč/kg1) | |
Cibule | 156,0 | 5,50 | 155,2 | 5,50 | 0,7 | 4,10 |
Květák | 4,2 | 35,50 | 4,2 | 35,50 | - | - |
Okurky čerstvé, chlazené | 226,7 | 36,50 | 199,8 | 37,10 | 0,3 | 29,00 |
Paprika | 363,0 | 31,10 | 344,0 | 31,60 | - | - |
Rajčata | 725,4 | 21,40 | 645,9 | 21,20 | 0,9 | 36,50 |
Pozn.: Celní statistikou je po vyhodnocení celních deklarací průběžně zpětně prováděna úprava údajů o dovezeném zboží.
1) Jednotková hodnota.
Pramen : Celní statistika, dekádní sledování
Dovoz vybraných druhů zeleniny od 14. 1. do 18. 1. 2002
Druh zeleniny | DOVOZ celkem | z toho dovoz | ||||
EU | CEFTA | |||||
t | Kč/kg1) | t | Kč/kg1) | t | Kč/kg1) | |
Cibule | 120,2 | 5,40 | 83,1 | 5,50 | 37,0 | 4,90 |
Květák | 4,7 | 37,20 | 4,7 | 37,20 | - | - |
Okurky čerstvé, chlazené | 140,7 | 29,40 | 127,6 | 28,80 | 0,2 | 29,00 |
Paprika | 197,0 | 27,20 | 168,0 | 28,10 | - | - |
Rajčata | 226,3 | 23,9 | 204,6 | 22,90 | 1,9 | 24,60 |
Pozn.: Celní statistikou je po vyhodnocení celních deklarací průběžně zpětně prováděna úprava údajů o dovezeném zboží.
1) Jednotková hodnota.
Pramen : Celní statistika, dekádní sledování
NTISČR

Zahraniční trhy
Obchodní ceny vybraných druhů zeleniny v tržnicích SRN
Datum zjištění ceny: 17. 1. 2002 DEM/MJ
Druh zeleniny | Zeměpůvodu | MJ | Hamburk | Mnichov | Berlín | Stuttgart | Hannover |
Brokolice volně/fólie | Španělsko | 100 kg | 220-275 | 200-260 | 230-260 | 160-220 | 260-280 |
Brukev | Itálie | 100 ks | 40-45 | 35-45 | 45-55 | 45-60 | 45-50 |
Celer | Německo | 100 kg | 55-65 | 35-40 | 55-60 | 40-50 | 50-60 |
Cibule | |||||||
40-60/50-70 mm | Německo | 25 kg | 7-8 | 4,7-5,5 | 7-8 | 6,6-8,5 | 7-8 |
svazková | Itálie | 100 sv. | 42-50 | 30-35 | 45-55 | 38-68 | 45-50 |
Česnek | Španělsko | 100 kg | 230-270 | 190-220 | 210-230 | 190-220 | 200-240 |
Červená řepa | Německo | 100 kg | 27-35 | 30-40 | 30-35 | 43-50 | 40-50 |
Čínské zelí | Německo | 100 kg | 90-105 | 85-90 | 90-100 | 100-120 | - |
Kapusta hlávková | Německo | 100 kg | 65-75 | 50-60 | 60-75 | 65-80 | 60-80 |
Květák | Francie | 6 ks | 12-13,5 | 13,5-14 | 13,5-14,5 | 12,9-13,7 | 13-15 |
Mrkev s natí | Itálie | 100 sv. | 50-55 | 40-45 | 50-55 | 53-66 | 45-55 |
Mrkev | Německo | 100 kg | 45-62 | 40-50 | 50-60 | 43-60 | 45-60 |
Okurky salátové | |||||||
skleníkové 350 - 400 g | Španělsko | 100 ks | 108-125 | 90-95 | 100-116 | 91-100 | 110-115 |
skleníkové 400 - 500 g | Śpanělsko | 100 ks | 116-137 | 112-116 | 116-133 | 108-125 | 116-130 |
skleníkové 500 - 600 g | Śpanělsko | 100 ks | 120-140 | 114-120 | 130-140 | 116-135 | 130-160 |
skleníkové 600 - 750 g | Śpanělsko | 100 ks | - | 140-150 | 140-155 | 116-145 | 130-165 |
Paprika | |||||||
zelená G/GG | Španělsko | 100 kg | 150-200 | 140-150 | 140-160 | 100-150 | 160-200 |
červená G/GG | Španělsko | 100 kg | 160-200 | 160-170 | 160-180 | 130-180 | 180-200 |
žlutá G/GG | Španělsko | 100 kg | 170-220 | 180-190 | 180-200 | 120-180 | 190-220 |
Pažitka | Německo | 100 sv. | 45-62 | 45-50 | 45-60 | - | 45-60 |
Petržel | Itálie | 5-6 kg | 11-16 | 8-9 | 10-12 | 9,7-12 | 10,5-14 |
Pór | Belgie | 100 kg | 100-125 | 105-110 | 110-130 | 105-135 | 120-150 |
Rajčata | |||||||
polní 47-57 mm | Španělsko | 6 kg | 9-11,5 | 8-9 | 8-10 | 8-11 | 10-11,5 |
polní 57-67 mm | Španělsko | 6 kg | 9-11,5 | 8-9 | 8-10 | 8-11 | 10-11 |
polní 47-57 mm | Kanár. ost. | 6 kg | 11-13 | 9-12 | 9,5-11 | 8,5-13,5 | 10-13 |
polní 57-67 mm | Kanár. ost. | 6 kg | 11-12,5 | 9-12 | 9,5-11 | 8,5-13,5 | 10-12 |
polní | Belgie | 5 kg | 13,7-17 | - | 14-15,5 | 15-16,5 | 15,3-16 |
Ředkvička | Itálie | 100 sv. | 55-65 | 60-70 | 55-65 | 62-70 | 55-65 |
Salát | |||||||
hlávkový | Belgie | 12 ks | 11,5-13,5 | 14-15,5 | 14-15,5 | 14-17 | 13,5-15 |
ledový fólie | Španělsko | 8-10 ks | 13-15 | 12-13 | 12-14,5 | 13-15 | 14-16 |
Špenát | Itálie | 100 kg | 160-190 | 140-180 | 150-180 | 120-190 | 170-230 |
Zelí hlávkové bílé | Německo | 100 kg | 32-40 | 25-35 | 30-40 | 25-35 | 26-40 |
Zelí hlávkové červené | Německo | 100 kg | 34-45 | 30-40 | 35-45 | 28-35 | 35-45 |
Žampióny | Německo | 100 kg | 220-400 | 215-300 | 210-300 | 225-300 | 215-360 |
Poznámka : MJ = měrná jednotka, ks = kus, sv. = svazek
Pramen: ZMP - Obst & Geműse, Marktinfo, Nr. 03, 17. 1. 2002
Nabídka a poptávka zeleniny na slovenském trhu.
Ve 2. týdnu se celková nabídka zeleniny výrazně snížila v důsledku nižší produkce a dlouhotrvajících mrazů.
Nabídka kořenové zeleniny poklesla. Její odbyt byl průměrný.
Nabídka košťálové zeleniny končí. Celkový odbyt této zeleniny je průměrný.
Nižší nabídka cibulové zeleniny z tuzemské produkce je doplňována vyššími dovozy; odbyt se zpomalil. Nabídka importovaného česneku je dobrá. Jeho odbyt je však spíše podprůměrný.
Atis č. 1, 11.1. 2002
NTISČR

Zahraniční trhy
Kurzy devizového trhu
Ceny zeleniny na Slovensku ve 2. týdnu 2002 SKK/MJ
Druh zeleniny | MJ | Nákupní ceny od producentů | Odbytové ceny z velkoobchodu | ||
Cenové rozpětí | Průměrná cena | Cenové rozpětí | Průměrná cena | ||
Brukev Gigant | ks | 5,00-8,00 | 5,90 | 6,00-13,00 | 10,20 |
Celer | kg | 9,00-12,00 | 10,30 | 7,90-21,00 | 14,90 |
Cibule | kg | 5,00-6,50 | 5,70 | 6,00-10,00 | 8,50 |
Červená řepa | kg | 5,00-6,50 | 5,60 | 6,50-10,00 | 8,00 |
Kapusta hlávková | kg | - | - | 9,00-19,50 | 16,40 |
Mrkev bez natě | kg | 4,00-9,10 | 6,10 | 7,50-12,00 | 9,70 |
Petržel bez natě | kg | 11,80-18,00 | 14,40 | 15,00-19,90 | 18,20 |
Salát hlávkový rychlený | ks | - | - | 13,00-16,00 | 14,50 |
Zelí hlávkové bílé | kg | 3,50-7,00 | 5,00 | 7,00-10,50 | 9,40 |
Zelí hlávkové červené | kg | 7,00-10,00 | 8,50 | 10,00-17,90 | 13,10 |
Zelí kysané | kg | 8,00-11,00 | 9,80 | 9,50 | 13,00-11,50 |
Žampiony | kg | - | - | 61,00-72,00 | 65,00 |
Poznámka: Odbytové ceny od producentů a z velkoobchodu jsou uváděny bez DPH, * = import.
Pramen: ATIS - Správa o trhu s ovocím a zeleninou č. 1, 11. 1. 2002
Obchodní ceny zeleniny na vybraných trzích v Polsku
Datum zjištění ceny : 18.1. - 21.1. 2002 PLN/MJ
Druh zeleniny | MJ | Bronisze | Częstochowa | Poznań | Rzeszów | Zielona Góra | |||||
21.1.2002 | 18.1.2002 | 18.1.2002 | 21.1.2002 | 21.1.2002 | |||||||
Min | Max | Min | Max | Min | Max | Min | Max | Min | Max | ||
Celer | kg | 1,30 | 1,60 | 1,60 | 1,60 | 1,40 | 1,60 | 1,40 | 1,60 | 2,00 | 2,00 |
Cibule světlá | kg | 0,80 | 1,00 | 1,20 | 1,20 | 0,80 | 1,00 | 1,00 | 1,30 | 0,80 | 1,00 |
Červená řepa | kg | 0,65 | 0,80 | 1,00 | 1,00 | 0,80 | 1,00 | 0,80 | 1,00 | 0,80 | 0,90 |
Česnek | kg | - | - | - | - | 3,00 | 3,50 | - | - | 5,50 | 6,00 |
Česnek | ks | 0,30 | 0,50 | 0,40 | 0,40 | - | - | 0,50 | 0,50 | - | - |
Mrkev | kg | 0,80 | 1,20 | 1,00 | 1,00 | 0,80 | 1,00 | 0,80 | 1,00 | 0,80 | 0,90 |
Petržel | kg | 1,60 | 2,00 | 2,60 | 2,60 | 1,60 | 1,80 | 2,00 | 2,60 | 2,00 | 2,00 |
Pór | kg | 1,60 | 2,00 | 2,60 | 2,60 | 2,70 | 2,80 | - | - | - | - |
Pór | ks | - | - | - | - | - | - | 0,80 | 0,90 | 1,00 | 1,00 |
Rajčata | kg | 3,00 | 5,00 | 0,00 | 0,00 | 2,00 | 3,00 | - | - | - | - |
Salát hlávkový | szt. | 2,45 | 2,81 | 1,60 | 1,60 | 2,00 | 3,00 | - | - | 3,00 | 3,40 |
Zelí hlávkové bílé | kg | 0,52 | 0,72 | 1,00 | 1,00 | 0,92 | 1,00 | 0,68 | 0,80 | 0,80 | 0,90 |
Žampióny | kg | 3,00 | 4,50 | 4,20 | 4,60 | 3,00 | 3,75 | 4,50 | 4,50 | 5,00 | 5,40 |
Pramen: Biuletyn Informacyjny - Rynek owoców i warzyw, NR 5/2002,21.1. 2002
Kurzy devizového trhu - Česká národní banka - platnost od 23. 1. 2002
1 EUR - 32,095 Kč | 100 SKK - 75,731 Kč | 1 PLN - 8,829 Kč |
Vydavatel: | Odpovědný pracovník | Komoditní manager |
NTIS ČR![]() | Ing. Drahoslava Brožková,CSc. | Eva Vilhumová |
Výzkumný ústavzemědělské ekonomiky | tel.: 02/22 000 159 fax: 02/22 725 450, 22 000 423 | tel.: 02/22 000 133 fax: 02/22 725 450, 22 000 423 |
Mánesova 75, Praha 2, PSČ 120 58 | e-mail: brozkova@agrec.cz | e-mail: vilhumova@agrec.cz |
Rozmnožování a publikování informací je možné jen s uvedením zdroje dat (NTISČR

).V rámci urychlení toku informací prosíme odběratele bulletinu, kteří mají k dispozici E - mail adresy, o jejich poskytnutí vydavateli NTIS ČR






Tweet



