Ledové víno - velká šance i riziko
06.02.2002 | Hospodářské noviny
Vyrobit ledové víno nevyžaduje jenom znalosti a dlouholeté zkušenosti, ale i pečlivé utajení. Drahá specialita se totiž vyrábí z hroznů, jež na vinici musejí zůstat do prvních mrazů na začátku prosince. Teprve pak je možné začít se sběrem a lisováním. Vzácná surovina však přitahuje pozornost zlodějů a z policejních svodek vyplývá, že není ojedinělým případem, kdy přes noc zmizí celá úroda...
»Každoročně měníme z bezpečnostních důvodů polohu. Loni jsme využili vinice v Hodonicích, předloni v Hostěradicích na trati Volné pole,« uvedl Pavel Vajčner, ředitel firmy Znovín Znojmo. Ta patří mezi necelé dvě desítky tuzemských výrobců "ledovek" a se svýrni dvěma tisíci lahví o objemu 0,35 litru je jedním z největších.
Zájemci musí za malou láhev často zaplatit pět set i více korun. Riziko a výtěžnost při výrobě je mimořádné. Stejně jako chuťové kvality. Zatímco ze sta kilogramů hroznů je možné vyrobit asi 70 litrů běžného vína, u ledového je to pouze 15 až 20 litrů.

Tweet



