Řezníci utíkají do Irska, na ostrově si vydělají více

Šikovnost a snaha se vyplácí řadě řezníků. Ti potom mají téměř otevřené dveře při cestě do Irska, které láká zahraniční pracovníky. Tato země jim vedle získání životních zkušeností navíc za odvedenou práci nabízí peníze, které by v českých masokombinátech těžko vydělali. "Irsku bohužel nemůžeme konkurovat," uvedl výkonný ředitel valašskomeziříčské společnosti Masný průmysl - Krásno Jan Haruda, který stojí v čele druhého největšího zpracovatele masa v České republice.

Firma vyplácí zaměstnancům v provozech v průměru kolem třinácti tisíc korun, což je i současná hranice jejích možností.

"Ale podle neoficiálních informací řezníci v Irsku dostanou asi šedesát tisíc," uvedl Haruda. Podle ředitele výroby Pavla Valchaře jsou lákavé nabídky pravidelně uveřejňovány v odborných časopisech. V domácích podmínkách však společnosti za kvalitní řezníky jen těžko hledají náhradu. Společnosti zpracovávající maso totiž začínají narážet na nezájem mladých lidí o tuto práci.

"Masňácké řemeslo není atraktivní. Je spojené s porážkou zvířat. Ty navíc nejsou kusem trubky, kterou lze opracovat třeba až za tři dny. Naši zaměstnanci se proto musí smířit s nečekanými přesčasy," konstatoval Haruda. Skutečnost pociťují i potravinářská učiliště. "Ještě před deseti lety jsme otevírali dvě třídy a mohli jsme si z uchazečů vybírat. Teď přijímáme každého a učni ani zcela nenaplní jednu třídu," uvedl ředitel Středního odborného učiliště potravinářského ve Valašském Meziříčí Josef Vrátník. Dodal, že se výuku škola snaží zaatraktivnit tím, že jej nabízí s kombinací oboru prodavač. Masokombináty jsou zase nuceni Čechy nahrazovat pracovní silou ze Slovenska.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info