Geneticky naběhlá pivní pěna nezaujala
12.02.2002 | Právo
Geneticky pozměněnými kvasnicemi navrhl berlínský mikrobiolog Ulf Stahl stabilizovat na pivu pěnu, aby neklesala. U německých pivovarů ale jeho objev "umělé čepice" nadšenou odezvu nenašel. Profesor Technické univerzity v Berlíně nahradil pivní kvasnice genem LTP1, jak o tom informoval v časopise New Scientist. Podle Stahla bílkovina LTP1 prodlužuje trvanlivost pěny. Například tuk ze rtů nebo tučná jídla podle vědce rozpouštění pivní pěny urychlují. Stahl sám ale připouští, že uplynou ještě roky, než jeho objev najde široké uplatnění ve výrobě zlatavého moku.
Další články v kategorii
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Důslednější ochranu zvířat před týráním mají zajistit přísnější pravidla (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Důvody k optimismu pro sedláky z rodinných farem existují i v nepříznivých časech (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



