Čerstvá jablka jsou vhodnou svačinkou

"Přiznám se, že jsem ty nové odrůdy jablek ještě nejedl a nejsem si jist, zda se k nám vůbec dovážejí," reagoval prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek s pobavením na nová zjištění britských dentistů o údajné škodlivosti konzumace jablek před spaním. "Každopádně se mi vybavují důležitější témata k diskusi," dodal. Pekárek Právu poskytl výňatek z publikace profesora T. M. Marthalera nazvané Škody na chrupu jsou zamezitelné. V ní se mj. uvádí, že "cukr obsažený v ovoci opustí dutinu ústní poměrně rychle díky množství slin, jejichž produkci znásobují jednak žvýkací pohyby, jednak ovocné kyseliny". Čerstvé ovoce včetně jablek se podle autora skvěle hodí jako dopolední či odpolední svačina. Žvýkáním ovoce (s výjimkou banánů, ovoce sušeného či kandovaného) nebo důkladným proplachováním vodou lze z dutiny ústní odstranit většinu zbytků potravy. To se ale podle stomatologů rozhodně netýká bakteriálních povlaků. Jablka ani jiné druhy ovoce si tak nezaslouží často tradované označení "přírodní kartáčky na zuby". "V tomto smyslu před zubním kazem neochrání a kvalitní čištění zubů nenahradí," souhlasí Pekárek. Pokud však v dětském jídelníčku nahradí různé čokoládové tyčinky či karamelové bonbóny, prokáží tím chrupu dobrou službu.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info