Výroba okurek má víc než stoletou tradici

Znojemské okurky a značka Znojmia, to už několik desítek let patří k so bě. Sp olečnost navazuje na tradici zpracování této zeleniny, která na Znojemsku začala asi v polovině devatenácté ho století. První okurka byla přitom do Znojma dovezena o tři století dříve z Indie knězem Šebestiánem Feytatem z Čepihor, který působil v Louckém klášteře. Okurky se pak začaly pěstovat jako léčivé rostliny, ze kterých se užívalo semeno. V polovině 19. století se objevují první dílny, ve kterých se začaly okurky, rostoucí už na polích, zpracovávat. V městských záznamech bylo uvedeno, že se začalo vydávat povolení vyrábět a prodávat kysané okurky. Postupem času bylo ve Znojmě asi dvacet dílen a teprve hospodářská krize počet zpracovatelů snížila. Značka Znojmia se poprvé na trhu objevila po druhé světové válce. Ve Znojmě vyrostl nový závod, který se v padesátých letech stal součástí státního podniku Fruta. Společnost s názvem Znojmia se pak objevuje na trhu znovu v roce 1991, kdy vznikl státní podnik Znojmia Znojmo. Ten pak byl o tři roky později privatizován ve druhém kole kuponové privatizace. Na rozdíl od dalších konzervárenských podniků na jihu Moravy, jako byla například Fruta v Podivíně, která se stala součástí tuzemské jedničky na trhu Hamé Babice, nebo Fruta Lednice, která skončila v konkurzu, zůstala Znojmia samostatným podnikem. Kromě okurek se ve Znojmii zpracovává především hrášek a zelí. Ze šestnácti tisíc tun, což je letošní výrobní plán, nejméně polovina připadne na okurky. Mezi další výrobky společnosti patří zeleninové saláty, hotová jídla, masové konzervy a kečupy. V podniku pracuje necelých dvě stě zaměstnanců.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info