Ve vejcích, kuřatech a rybách může číhat salmonelóza
01.03.2002 | Denik.cz
Salmonelóza se vyskytuje v Česku stále častěji. Ačkoliv to statistiky popírají, umírá na tuto nebezpečnou nemoc stále více lidí. Rovnítko kladené mezi výskyt salmonelózy a pojídání nakažených potravin v letních dnech přestává platit. Nemoc, na níž i v Česku umírá několik desítek lidí ročně, se totiž vyskytuje stále bez ohledu na počasí. Počet nemocných rok od roku stoupá.
Příznaky nemoci: horečka, bolesti hlavy, nevolnost, bolesti v břiše a průjem
Salmonelóza je na vzestupu více než deset let. Je zřejmé, že ve většině zemí byl zaznamenán podstatný nárůst nemoci," řekl Jörgen Schlundt ze Světové zdravotnické organizace na dnes končící evropské konferenci o potravinové bezpečnosti v Budapešti.
Česká statistika sice tvrdí něco jiného, ale zřejmě jen na první pohled. "Výskyt salmonelóz v roce 2000 proti roku 1999 klesl o 4,5 tisíce případů, onemocnělo 40 233 osob," uvádí ve zprávě Ústavu zdravotnických informací a statistiky Miloslava Bernatová.
Skutečnost je však jiná. Nemocných bylo daleko více. "Statisticky sice nemoci ubývá, ale problémem je to, že ne všechny případy jsou nahlášeny, těch nehlášených může být až třikrát tolik. Lékaři radši diagnostikují průjem, protože se jim nechce provádět výtěry z konečníku," řekl hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký.
Statistiky pro rok 2000 hovoří o čtyřech obětech salmonelózy, všem bylo přes 75 let. "Umírá tu však několik desítek lidí ročně, buď staří lidé, nebo nejmenší děti," uvedl Polanecký s tím, že v řadě případů není zřejmě provedena pitva, která by salmonelu dokázala.
Typickými příznaky nemoci jsou horečka, bolesti hlavy, nevolnost, bolesti v břiše a průjem. Hlavní zdroj infekce? Nakažené potraviny. Ovšem, jak upozornil Polanecký, polovina nemocných se nakazí doma, když si třeba špatně upečou kuře či jedí polosyrová vejce.
"Chlebíčky či salámy, s nimiž většinou lidé nemoc spojují, za to většinou nemohou. Nejvíce nebezpečná jsou vejce, kuřata, ryby, ale i hovězí a vepřové maso, pokud nejsou upravovány minimálně deset m minut při sedmdesáti stupních," řekl hygienik.
Další články v kategorii
- Ve velkochovu slepic na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili ptačí chřipku (21.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)

Tweet



