Často dochází k abnormalitám v parožení
13.03.2002 | Zlínské noviny
Rozmanitost tvarů parohů není u jelení zvěře ničím neobvyklým. Paroh vyrůstá z pučnice zprvu jako chrupavčitá hmota, která se postupně zpevňuje. Tvoří se pod lýčím, které roste zároveň s parohem a rostoucí paroh obaluje. Mezi lýčím a parohem leží bohatě rozvětvená síť tepen, kterými krev přivádí do parohu stavební látky. " Paroh se utváří tak, že na té straně vrcholu, která je silněji prokrvena, se ukládá více hmoty než na straně méně prokrvené. Tím se rostoucí vrchol stáčí k méně zásobené a tedy méně rostoucí straně. Růstový vrchol parohu je bohatě protkán nervy, celá stavba parohu je, pokud jde o tvar, řízena nervovou soustavou, přičemž růst každého parohu je zřejmě řízen samostatně," říká Jan Dvořák z Ústavu ochrany lesa a myslivosti. " Směrem od pučnice k vrcholu se chrupavčitá tkáň rostoucího parohu postupně vyztužuje minerálními látkami a mění se tak v kost," dodal Dvořák.
Po vytlučení, které je nedílnou součástí koloběhu života jelena, se stává paroh mrtvou kostí, která je proti živé pučnici ohraničena zvápenatělou základnou a k základně růže přiléhající kůží pučnice. " Lýčí se začne odlupovat od okostice parohu, což patrně vyvolává nutkání k odírání paroží o tvrdé části rostlin, kterému se říká vytloukání," říká jednatel okresního mysliveckého spolku Lubomír Novotný. " Koncem února pak paroží shazují. V následujícím roce jim naroste nové, které by mělo být mohutnější."
Protože parožení je vlastně periodicky se opakující tvorba kostí, má úzkou spojitost se stavem ostatní kostry. Dojde- li k poranění některých kostí, zejména dlouhých kostí běhů nebo lebky, projeví se zpravidla zranění určitého místa na parohu znetvořením. " Při zranění kostí běhů bývá postižen paroh na opačné polovině těla. Může dojít k znetvoření i v době ronění (růstu) paroží mechanickým poškozením," uvedl Novotný.
Pro myslivce má taková trofej neopakovatelné kouzlo, i když má v hodnocení bodové srážky. " Tím, že je atypická, je pro lovce zajímavá," přiznává Novotný.
Každá jelení trofej je odbornou komisí obodována.
Další články v kategorii
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Důslednější ochranu zvířat před týráním mají zajistit přísnější pravidla (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Důvody k optimismu pro sedláky z rodinných farem existují i v nepříznivých časech (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



