Ryby z jarních výlovů jdou hlavně na vývoz
13.03.2002 | Střední Čechy
Rybáři začínají své druhé žně. Jarní výlovy jsou pro rybáře signálem, že zima skončila. Letos se tak stalo dokonce o měsíc dřív." Začali jsme s výlovy už v únoru a dosud jsme prodali 60 tun kaprů," řekl obchodní ředitel Třeboňského rybářství Josef Malecha. Devadesát procent vylovených ryb podle něj představuje kapří ryba." Český jedlík odbude svůj zájem o rybu na Vánoce," uvedl Malecha a dodal, že z tohoto důvodu devět desetin ulovených ryb směřuje do zahraničí. Jarní ceny jsou přitom na našem trhu příznivé. Oproti Vánocům jsou nižší o sedm až osm korun. "Dnes začínáme s výlovem rybníka Opatovický a potom bude následovat rybník Starý vdovec a Potěšil," řekl včera Malecha. Celkem třeboňští rybáři vyloví přes 200 tun ryb. Je to ale jen desetina podzimních úlovků. "Ryba je postní jídlo. Silně katolické země, jako je třeba Polsko, Německo nebo Rakousko, jí v postní čas dávají přednost," vysvětlil Vladimír Kaiser, ředitel Rybnikářství Hluboká, kde jarní výlovy začaly už také. Loví se především v průtočných rybnících. Rybáři jim říkají" voda v ruce". Vypustí se, vyloví se ryby a hned se zase napouštějí. Kromě výlovu se rybáři činí i kolem vysazování vykulených embryí a loví i v plůdkových výtažnících, odkud jde mladá ryba do rybníků" na dvě horka". Rybáři stejně jako myslivci mají svou mluvu a jedno nebo dvě horka je roční nebo dvouleté období pro dorůstání ryby v rybníce. Zatímco v Evropské unii se spotřeba sladkovodních ryb pohybuje od dvou a půl do tří a půl kilogramu na osobu za rok, v České republice nepřekročila průměrný kilogram." Je škoda, že lidé stále konzumují tak málo ryb. Mají nejzdravější maso a velmi dietní," řekl pražský dietolog Ctirad Perlín.
Na kolik přijde 1 kg jarního kapra
ryba o váze 1, 2- 1, 8 kg 45 korun
ryba o váze 1, 8- 2, 5 kg 58 korun
Další články v kategorii
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)

Tweet



