Gulášek jako báseň, nejen slovně, ale také chutí
14.03.2002 | Českobudějovické listy
Nelze pochybovat o tom, že kultura kuchyně je součástí kultury národa. Myslivecká kuchyně je zvláštní součástí myslivosti, ale též kulinářského umění a měli bychom ji zachovat i budoucím generacím.
"Víme, že v hájovnách, myslivnách, v rodinách myslivců se tradují skvělé, přímo skvostné recepty, které mají kořeny v dávnověku, kdy zvěřina byla pro lidi jedním z prvních jídel," říká nakladatel Vladimír Doležal k záměru zachovat kvalitní a výtečné recepty české kuchyně a speciálně klasické jihočeské. Právě zvěřina je její nedílnou součástí.
Příprava prvních mysliveckých slavností, jejichž dějištěm se stane Hluboká nad Vltavou, dala příležitost, aby českobudějovické nakladatelství Dona ke spolupráci s časopisem Myslivost vyhlásily soutěž o nejlepší recept na guláš či jinou mysliveckou specialitu.
Inspirace z hospody U Bláži
"Překvapilo nás, jak velký zájem lidé projevili. Téma soutěže potvrdilo, že v rodinách myslivců se skrývají pravé poklady. Píší nám ženy myslivců, hajných a napsali i muži, lesníci z povolání. Mnozí svoje recepty doplnili ilustracemi a dokonce jeden dopis obsahoval recept na guláš ve verších. Posílají i recepty na speciality, paštičky a další," řekli nám v nakladatelství.
Pro zmíněnou akci čerpali organizátoři soutěže inspiraci od nestora Oldy Tripese, který pořádal gulášové "festivaly" v Pašinovicích v hospodě U Bláži. Hospodu bohužel zavřeli, ale štafetu převzali další, kteří si někdy přisvojují prvenství.
Udivující množství variací
Až nepřeberné množství variant má guláš, spousta způsobů přímo udivuje, a proto se při příležitosti prvních Mysliveckých slavností připravuje vlastně pamětní kniha vybraných receptů gulášků a specialit, která bude i honořářem pro autory publikovaných receptů jedinečných specialit. Autoři 15 nejlepších receptů, které vybere porota, přivezou na myslivecké slavnosti gulášek k ochutnání a samozřejmě k hodnocení. Nejlepším bude patřit slavnostní fanfára troubená na lesní roh, nebudou chybět ani věcné ceny.
V současné době je v redakci nakladatelství již na 230 receptů. Přidáváme jeden náhodně vybraný z mnoha podle Antonína Procházky z Hoštic.
Na zvěřinový guláš se zeleninou potřebujeme 500 g jelení kýty, sůl, pepř, větší mrkev, 1/4 květáku, jednu menší cuketu, 4 cibule, špek, olej nebo sádlo. Na kostičky nakrájený špek rozpustíme a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli do sklovita. Přidáme trochu tuku a maso nakrájené na kostičky a dusíme do poloměkka. Pak přidáme na kolečka nakrájenou mrkev. Když je mrkev poloměkká, vsypeme na růžičky rozebraný květák, chvíli dusíme a nakonec přidáme nakrájenou cuketu. Vše dusíme doměkka. Podáváme s bramborem.
Další články v kategorii
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)

Tweet



