Kutnohorská zelenina neškodí
15.03.2002 | Právo
Zelenina z kutnohorských městských částí postižených důsledky staleté těžby lidskému zdraví neškodí. Přesto odborníci doporučují obyvatelům pěstovat tam především zeleninu s krátkou vegetační dobou, například ředkvičky a jarní salát, nebo plodovou zeleninu jako rajčata a brambory. Vyplynulo to z pokusu, s jehož výsledky obyvatele seznámili pracovníci okresního úřadu a Ústředního kontrolního a zkušebního zemědělského ústavu. Ústav zkoumal 101 vzorků zeleniny z loňské sklizně. Zaměřil se přitom například na výskyt arzénu, chromu, železa a olova. Nadlimitní hodnoty obsahoval především náhodně vybraný kadeřávek, tři mrkve a tři saláty, řekl pracovník ústavu Robert Mareš. U náhodně odebraných vzorků rajčat a brambor se přenos škodlivých prvků z půdy do rostliny nepotvrdil. Obsah škodlivin v rostlinách je ale závislý i na klimatických podmínkách a každoročně se mění, upozornil. Pokus ukázal, že pravděpodobnost překročení hygienických limitů výskytu nebezpečných prvků v rostlinách je větší v městské části Kaňk a jejím okolí a v severozápadní části Kutné Hory. Rizikem jsou také zahrádky na haldách hlušiny.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



