Na Mladoboleslavsku jsou jen dva pivovary
18.03.2002 | Mladá fronta Dnes
Na Mladoboleslavsku se vaří pivo ve dvou podnicích s historií několika staletí
v Klášteře Hradišti nad Jizerou a v Podkováni. Pivaři v Pojizeří mohou navíc chuťovou škálu klášterského a podkováňského piva porovnávat s nabídkou pivovaru ve Svijanech, který na pomezí mladoboleslavského a libereckého regionu v posledních letech obnovil uvadající výrobu.
Klášter Hradiště nad Jizerou, Podkováň - Klášterský i podkováňský pivovar mají vlastní vodní zdroje a tím i zajištěnou rozdílnou specifickou chuť. Klášterský produkt se vždy vyznačoval o malinko hořčejší chutí. Na rozdíl od klášterského pivovaru, který expeduje pouze pivo, je podkováňský pivovar na trhu zastoupen i v lahvích balenou vodou s parametry tekutiny vhodné také pro kojence. Výstav piva klášterského pivovaru je více než čtyřnásobný v porovnání s podkováňským. To si drží svá odbytiště především v nejbližším okolí a dokonce není k dostání ani v nedalekých supermarketech v Mladé Boleslavi. Zato klášterské pivo má na skladě Kaufland, Interspar i Hypernova.
Klášterský pivovar sází na klasickou chuť
Výstav klášterského pivovaru loni dost nečekaně poklesl pod magickou pivovárečnou hranici sto tisíc hektolitrů. V porovnání s předchozím rokem činil úbytek přibližně deset procent produkce a ta dosáhla hodnoty 95 tisíc hektolitrů. "Loňský pokles ovlivnily dva faktory. V tuzemsku chladné léto a tím pádem menší žízeň zákazníků, v zahraničí nás konkurence z některých teritorií vytlačila," uvedl podsládek Klášterského pivovaru Jiří Zikmund. Klášterský pivovar by si rád v letošním roce udržel výstav kolem sto tisíce hektolitrů. Pomoci by tomu měl i export, který loni tvořil přibližně desetinu expedovaného množství piva. V prvních týdnech nového roku 2002 totiž ožil zájem zahraničních odběratelů, a tak pivo z Kláštera Hradiště nad Jizerou putuje především do Švédska, Mongolska a USA. "Exportujeme zatím více než dvojnásobek piva v porovnání se stejným loňským obdobím," tvrdí Zikmund. Tradičním odbytištěm piva z Pivovaru Klášter Hradiště nad Jizerou je Mladoboleslavsko. Své příznivce má i na Kladensku, Chomutovsku, Děčínsku, v Praze a v některých moravských regionech. Sortiment je klasický, bez chuťových výstředností a experimentů. Z Klášterského pivovaru expedují pět druhů světlého piva, tmavou desítku a nealkoholický nápoj. Letošní novinkou v cestě za zákazníkem je vybudování Klášterské pivnice v Kosmonosech. Tradiční pivní slavnost letos bude opět poslední sobotu v červnu na klášterském pivovarském dvoře.
Podkováň vyrábí vedle piva i vodu
Podkováňský pivovar patří mezi ty s menší produkcí. Loni měl výstav 22 tisíc hektolitrů piva, ale také 42 tisíc hektolitrů vody. "Nejméně tolik plánujeme i pro letošek, ale především v pivě bychom se rádi polepšili," přeje si ředitel pokováňského pivovaru Antonín Červený. Ze stáčecí linky v Podkováni, která využívá mimořádně kvalitního zdroje, putují k zákazníkům také lahve s pitnou vodou. "Žádné příchutě neděláme," zdůraznil Červený. Chuťové experimenty v Podkováni neprovádějí ani při vaření piva. Podobně jako většina tuzemských pivovarů také v Podkováni sázejí na konzervativnost českého konzumenta. Klasické světlé pivo vaří v pěti vícestupňových variantách, tmavou jenom desítku. Navíc podkováňský pivovar nabízí speciální pivo pro diabetiky a nealkoholické pivo. Na rozdíl od klášterského se podkováňské pivo nedá koupit v žádném z mladoboleslavských supermarketů. O nejvýraznějších odbytištích se Červený zdráhal konkrétně bavit. "Pivo rozvážíme hlavně po okolí, jak se říká kolem komína, ale také exportujeme například do Německa, Itálie a Izraele. Vodu prodáváme od Karlových Varů až po Brno," uvedl. Tradiční slavnosti podkováňského piva budou letos opět poslední sobotu v srpnu na dvoře pivovaru.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulého dne 22. 12. 2025 (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)

Tweet



