Na Islandu vyhrálo české jehněčí

Kuchař z Prahy porazil v mezinárodní soutěži devět gastronomických celebrit. Jednou z nich byl i šéfkuchař slavného newyorského hotelu Waldorf Astoria.

Jedním z deseti kuchařů z celého světa, kteří se sjeli na Island na soutěž nazvanou Naturally Food and Fun Festival 2002, byl i Čech Patrik Dočekal z pražské restaurace Palác Kinských. Když přišlo pozvání, překvapivě první jeho starostí bylo, že marně hledal informace o tom, jaké že vlastně suroviny k vaření jsou kromě ryb pro tuto ostrovní zemi typické.

"Prvním úkolem bylo po čtyři dny představovat v jedné z deseti špičkových reykjavických restaurací vybraným hostům čtyř- a šestichodové menu. My jsme nabídku vylepšili moravskými víny vybranými s pomocí lednického Salónu vín," vzpomíná prezident české asociace sommeliérů Martin Pastyřík, který se festivalu rovněž zúčastnil. Pro Islanďany byla největším překvapením "obyčejná" bramboračka. "Nejdřív jsem ji nemohl dochutit," přiznává se Patrik Dočekal. "Použil jsem totiž teplou vodu a nevšiml si, že je to termální minerálka se sírovou příchutí. Teplá termální voda tam totiž teče všude."

Při ochutnávání moravských vín bylo pro šéfa našich sommeliérů zajímavé pozorovat hosty. Nejdřív se divili, že u nás vůbec vína máme. Potom ocenili jejich ambaláž a po napití si velice pochvalovali jejich kvalitu.

V pátek a v sobotu, na závěr pobytu, probíhala vlastní soutěž, pojatá jako velká show. Reportáže z ní přenášela nejenom islandská televize, přišli členové vlády a starostka hlavního města, ale soutěž se dostala i do celosvětové sítě CNN.

Celá akce se konala ve velkém reykjavickém nákupním a společenském centru. Už začátek byl velkolepý. Z kongresového sálu, kde měl každý ze soutěžících připravenou vlastní kuchyň, se všech deset šéfkuchařů s místními asistenty z hotelové školy vydalo v parádních uniformách za plného provozu do hypermarketu, aby za hodinu a půl nakoupili vše potřebné pro své vaření. První den, při přípravě předkrmu a mezijídla před diváky ve velké hale, se pozornost soustřeďovala víc na devět Patrikových konkurentů, zkušených kuchařských šoumenů. Umí nejenom výborně vařit, ale také své umění patřičně prezentovat. Ovšem druhý den, po ochutnání jeho hlavního jídla a dezertu, zájem o mistra kuchaře z Prahy rapidně vzrostl. Když porota hodnotila jeho jehněčí špíz s provensálskou zeleninou, s omáčkou ze sušených rajčat, s vinnou omáčkou a restovaným špenátem s brusinkami, bylo už na jejich tvářích vidět, že Patrik uspěje. Po desertu - jablečné variaci s citrusovou omáčkou se zázvorovým vanilkovým krémem a sušenými jablky s mákem - bylo vyhráno. V chuti (při hodnocení 60 procent) ani v estetickém dojmu (40 procent) nenašel v kategoriích hlavní jídlo a desert konkurenci. A to mu ji v Reykjavíku dělal mimo jiné také šéfkuchař slavného newyorského hotelu Waldorf Astoria Eric Kaplan.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info