Z pálenic Olomoucka teče stále lahodný mok proudem
09.04.2002 | Denik.cz
Co s přebytky loňské úrody jablek uskladnými doma ve sklepě? Zatímco šikovné hospodyňky zbylé ovoce pracně zužitkovávají při výrobě křehkých moučníků a buchet a po večerech ještě seschlé plody rozkrajují na chutné křížaly, pánové jsou o něco praktičtější - nespotřebovaná jablka nyní nechávají prohnat trubkami v pěstitelských pálenicích a přeměňují je v lahodný mok.
Řada palíren už sice sezónu ukončila, v některých však mají ještě i v těchto dubnových dnech napilno. Nejméně do konce dubna poteče kořalka proudem například v pálenici v Újezdu u Uničova na Olomoucku . V hřejivou pálenku v ní lidé nyní nechávají proměnit nejen kvas z jablek a jablečné šťávy, ale i hruškový kvas.
"Do konce dubna máme co dělat, a to pálíme každý den. Oproti zimě, kdy jsme jeli na dvě směny čtyřiadvacet hodin denně, je to však pohoda. Loni jsme pálili ještě počátkem května," líčil majitel pěstitelské pálenice Josef Krpec. "Lidem zbylo hodně jablek, které přes zimu nespotřebovali. Teď dosti pálíme kalvados z překvašené jablečné šťávy, ale i kvas z pozdních hrušek," uvedl Krpec, který během včerejška nalil do kotle tisíc litru ovocného kvasu.
Od loňského podzimu už vypálil bezmála 30 tisíc litrů kořalky. "Je to o něco méně než předchozí rok. Není to tím, že by se urodilo méně ovoce, naopak švestek bylo v okolí docela dost, málo však tekla. Nebylo tolik sluníčka jako předloni," poznamenal živnostník. Nejvíce kořalky vypálil tradičně z jablek. "Někteří však přinesli i méně obvyklé kvasy. Kromě malin či jeřabin zkoušeli i borůvky. Pálenka tekla pěkně a nebyla špatná," podotkl Krpec.
Další články v kategorii
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)

Tweet



