Z pálenic Olomoucka teče stále lahodný mok proudem

Co s přebytky loňské úrody jablek uskladnými doma ve sklepě? Zatímco šikovné hospodyňky zbylé ovoce pracně zužitkovávají při výrobě křehkých moučníků a buchet a po večerech ještě seschlé plody rozkrajují na chutné křížaly, pánové jsou o něco praktičtější - nespotřebovaná jablka nyní nechávají prohnat trubkami v pěstitelských pálenicích a přeměňují je v lahodný mok.

Řada palíren už sice sezónu ukončila, v některých však mají ještě i v těchto dubnových dnech napilno. Nejméně do konce dubna poteče kořalka proudem například v pálenici v Újezdu u Uničova na Olomoucku . V hřejivou pálenku v ní lidé nyní nechávají proměnit nejen kvas z jablek a jablečné šťávy, ale i hruškový kvas.

"Do konce dubna máme co dělat, a to pálíme každý den. Oproti zimě, kdy jsme jeli na dvě směny čtyřiadvacet hodin denně, je to však pohoda. Loni jsme pálili ještě počátkem května," líčil majitel pěstitelské pálenice Josef Krpec. "Lidem zbylo hodně jablek, které přes zimu nespotřebovali. Teď dosti pálíme kalvados z překvašené jablečné šťávy, ale i kvas z pozdních hrušek," uvedl Krpec, který během včerejška nalil do kotle tisíc litru ovocného kvasu.

Od loňského podzimu už vypálil bezmála 30 tisíc litrů kořalky. "Je to o něco méně než předchozí rok. Není to tím, že by se urodilo méně ovoce, naopak švestek bylo v okolí docela dost, málo však tekla. Nebylo tolik sluníčka jako předloni," poznamenal živnostník. Nejvíce kořalky vypálil tradičně z jablek. "Někteří však přinesli i méně obvyklé kvasy. Kromě malin či jeřabin zkoušeli i borůvky. Pálenka tekla pěkně a nebyla špatná," podotkl Krpec.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info