Stát je na padělatele lihovin stále krátký

Daňové úniky z nelegální produkce rumu a vodky dosahují ročně až tří miliard korun.

Producenti lihovin si stěžují, že se v Česku rozbujel černý trh především s vodkou a rumem do takové míry, jaká by v členských zemích Evropské unie byla naprosto nepředstavitelná. Státní úředníci stále tvrdí, že se snaží boj proti podvodníkům zesílit. Lihovary ale velký pokrok nevidí.

"Nelegální trh může dosahovat skoro třetiny celkové domácí produkce," odhaduje ředitel firmy Stock Plzeň Martin Petrášek. Prezident Unie výrobců lihu a lihovin Vladimír Steiner pak předpokládá, že ročně uniknou kvůli nelegální výrobě kořalky státu na daních dvě až tři miliardy korun.

Nelegální prodej kontroluje Česká obchodní inspekce spadající pod Ministerstvo průmyslu a obchodu. "Zvýšili jsme počet lidí, kteří v terénu kontroly dělají. Posilujeme i spolupráci s živnostenskými úřady, které také mohou podvodné výrobce postihovat," říká mluvčí ministerstva Anna Stárková. Úřad se podle ní obrátil o pomoc také na policii, která stále častěji inspektory doprovází. "Pracovníci inspekce totiž byli při kontrolách v pohraničí napadeni, v podvodech se točí velké peníze," dodává mluvčí.

Velcí tuzemští producenti lihovin upozorňují ještě na další nešvar, s nímž se musí potýkat. Je totiž prakticky nemožné zjistit, jaký objem lihovin se v Česku vyrábí legálně. Čísla do statistik nedávají například malí producenti lihovin, kteří mají méně než 25 zaměstnanců. "Takže naše názory, kolik tu vlastně alkoholických nápojů je legálně, jsou pouhé odhady. Bohužel se však asi nemýlíme v tom, jak silný je trh nelegální," říká ředitel Stocku Petrášek.

Svou produkci však loni nenahlásila ani Karlovarská Becherovka. V roce 2000 totiž musela vyrábět takzvaně "na sklad", aby splnila tehdejší privatizační podmínky vlády. Nyní nechce z obchodních důvodů svoji loňskou produkci zveřejnit.

"Padělky nás samozřejmě ekonomicky poškozují, i když škody jsou obtížně vyčíslitelné v korunách. Především totiž poškozují pověst naší značky, což nám vadí z dlouhodobého hlediska," vysvětluje rizika černého trhu mluvčí firmy Jan Becher - Karlovarská Becherovka David Binar.

Špatné zkušenosti s nelegálními výrobci má rovněž společnost R. Jelínek Vizovice, zaměřená hlavně na ovocné destiláty - slivovici nebo hruškovici. "Padělky se nevyhýbají ani nám. Navíc se samozřejmě potýkáme i s tím typem konkurence, kdy si lidé pálí kořalku sami doma. Často říkají, že jen pro svoji osobní spotřebu, ale o tom se dá leckdy úspěšně pochybovat," říká předseda představenstva společnosti Pavel Dvořáček.

Za vážný problém považuje černý trh ředitel firmy Dynybyl Ivan Morávek. "Situace se přitom zhoršuje. Pravděpodobně existuje několik velmi dobře organizovaných skupin, které jsou schopny načerno alkoholické nápoje vyrábět," předpokládá Morávek. Takové nápoje jsou podle něj na pohled úplně identické s výrobky Dynybylu, ale zcela odlišné kvalitou.

V případě Dynybylu jsou nejčastějšími padělky rum a vodka. Firma se jim snaží čelit tím, že vyvíjí stále nové ochranné prvky, například na etiketách, které mají odlišit zboží pravé od falešného. Podobně se snaží s podvodníky bojovat také plzeňský Stock, který dělá třeba i speciální uzávěry svých lahví. "Jde o investice v řádu miliónů korun," upozorňuje marketingový ředitel firmy Richard Švéda. Stát by podle jeho názoru měl především výrazně omezit a přísně kontrolovat stánkový prodej. Podle prezidenta unie výrobců jsou přitom čeští producenti lihovin velmi dobře vybaveni technologicky i marketingově na vstup do Evropské unie. "Tím větší škoda, že nám pověst ničí padělatelé," dodává Petrášek. "Do unie se jít nebojíme, ale pokud se v Česku přednostně nevypořádáme s korupcí a nezajistíme vymahatelnost práva, tak na tom budeme bledě nejen v potravinářství," uzavírá mluvčí Becherovky Binar.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info