Hovězí válka se Slovenskem od zítřka mírnější
15.04.2002 | Agris
Od zítřka, tedy od 16. dubna se mohou opět bez omezení vyvážet z ČR na Slovensko tepelně opracované výrobky z hovězího masa. Informoval o tom na základě dnešní dohody ústředního ředitele Státní veterinární správy ČR (SVS) Josefa Holejšovského a náměstka ředitele slovenské veterinární správy Dušana Hlinky tiskový mluvčí SVS Josef Duben. Dohoda je přitom důležitá především pro tuzemské exportéry výrobků na bázi bujónu.
Zmíněné uvolnění obchodu s masnými výrobky není ale ediné, které dnes představitelé veterinárních správ obou zemí dohodli. Kromě toho, že se omezení vývozu českého skotu a hovězího na Slovensko bude týkat jen živého skotu, čerstvého masa a tepelně neopracovaných výrobků z něj, dojde i ke změně v avizovaném zpřísnění podmínek pro vývoz českých prasat, drůbeže, masa a výrobků z něho. "Omezení se budou týkat živých jatečných zvířat a vepřového masa a nikoli výrobků, ať již tepelně opracovaných nebo neopracovaných," konstatoval Duben. S vývozy výrobků z vepřového a drůbežího masa je možné podle slovenské veterinární správy počítat až od 22. dubna.
Slovenská Státní veterinární a potravinová správa (ŠVPS) dnes také podle dohody z 11. dubna uzavřené v Brně zaslala na SVS pět dovozních certitifikátů (veterinárních osvědčení pro dovoz), které nyní SVS rozesílá na všechny okresní veterinární správy a pohraniční veterinární stanice spolu s informací týkající se i změněných podmínek dovozu a vývozu hovězího masa. "Pokud stejné informace obdrží i pohraniční veterinární správy slovenské, jak Dušan Hlinka přislíbil, měl by se oživit obchod s tepelně opracovanými výrobky z hovězího masa, stejně tak z jakýmikoli výrobky z vepřového a drůbežího masa," řekl Josef Holejšovský.
V omezení vývozu na Slovensko jakýchkoli jatečných zvířat krmených masokostní moučkou vyrobenou z kadáverů se v případě drůbeže a prasat nic nemění. "Zde slovenská strana trvá, na rozdíl od EU, na uplatňování zákazu krmení masokostní moučkou z kadáverů i u dovozů," informoval Duben.
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



