Geneticky modifikovaná kukuřice nekontaminovala své "prarodiče"
18.04.2002 | Hospodářské noviny
Loni v listopadu vyšla v časopise Nature zpráva dvou autorů z Kalifornské univerzity v Berkeley, že původní kukuřice pěstované v Mexiku byly "kontaminovány" genem z geneticky modifikované kukuřice. Tento článek vyvolal velkou bouři a odpůrci spustili kampaň za zákaz pěstování modifikovaných plodin. Naopak desítky předních vědců poukazovaly na hrubé metodické a interpretační nedostatky práce, kterou hodnotily jako ideologický a politický krok, který do vědy nepatří. Aféra skončila začátkem letošního dubna, kdy se redakce Nature od článku distancovala a za uveřejnění se omluvila. Skutečností ale zůstává, že současná kukuřice, ať modifikovaná nebo ne, se od původní rostliny liší řadou genů a bude-li v Mexiku pěstovaná, na původní druh se tyto geny dříve či později přenesou. Proto jako šlechtitelský materiál musí být uchována v genové bance. Pro svou nízkou produktivitu ale zůstane v zájmu rolníků, bude-li nahrazena výnosnými moderními druhy.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



