Výroba hydiny vzrástla
23.04.2002 | Hospodárske noviny
Celková produkcia hydiny vrátane odhadovaného samozásobenia dosiahla vlani 120,6 tis. ton, čo znamená v porovnaní s predchádzajúcim rokom nárast o 9,1 tis. ton, teda o 8,2 %. V tomto roku sa výroba jatočnej hydiny v živom zvýši podľa predbežných odhadov o ďalších 1,5 % na 122,4 tis. ton. Vyplýva to z komoditnej situačnej a výhľadovej správy Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva (VÚEPP). Celkový predaj jatočnej hydiny z prvovýroby vzrástol medziročne o 9,6 %, z toho kurčiat o 12,1 % a sliepok o 4,4 %. Klesol predaj jatočných moriek (o 7,4 %), a predaj kačíc o 21,4 %. Produkcia slepačích vajec bola o 5,8 % vyššia ako v roku 2000 v dôsledku zvýšenia priemernej znášky na jednu sliepku o 3,2 %, t. j. o 6,3 kusa.
V zahraničnom obchode s hydinou a vajcami sa prehĺbilo záporné saldo o 19,6 % na 707,4 mil. Sk.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



