V Jizerských horách znovu žloutnou smrky
24.04.2002 | Hospodářské noviny
Do Jizerských hor se vrací úkaz, který před lety předznamenal ekologickou katastrofu - na lesních pláních žloutnou smrky.
Lesníci i ekologové v této souvislosti připomínají, jak jizerské lesy vypadaly v sedmdesátých a osmdesátých letech. Kvůli škodlivinám, především z tepelných elektráren v polském a německém pohraničí, tehdy odumřely téměř všechny lesy nad sedmi sty metry nad mořem.
Němci elektrárny uzavřeli a Poláci je odsiřují. Exhalace v oblasti klesly oproti začátku devadesátých let na desetinu. Síra, hliník, fluor i těžké kovy však zůstaly v půdě. Podle expertů mohou smrky žloutnout i kvůli přibývání ozónu a dusíku v ovzduší.
"Podobné problémy se mohou objevit i v Orlických horách, na severní Moravě a v Krkonoších. I ty mají převážně žulové podloží, jež přirozeně vytváří kyselou půdu. A i na nich se v minulosti podepsal průmysl," říká vedoucí správy CHKO Jizerské hory Jiří Hušek.
Lesníci v Jizerských horách navrhují rozsáhlé letecké vápnění, které má zlepšit kvalitu půdy. To jim doporučili i odborníci z Výzkumného ústavu lesního hospodářství ve Zbraslavi.
Ekologové však velkoplošné vápnění považují až za krajní možnost, neboť by se uskutečnilo na území chráněné krajinné oblasti. Navrhují, aby se lesníci víc zaměřili na vysazování nových odolnějších stromů a celkovou obměnu porostů a vápnění nechali jen na vybrané plochy.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



