Tradice stará přes tři staletí stále přináší cenné devizy
25.04.2002 | Listy Písecka
Zhruba za týden ožije bažantnice v Božovicích pípáním tisíců malých kuřátek. Ta právě dorůstají ve vejcích uložených v teple umělých líhní.
Jen několik kilometrů od města, kousek od silnice spojující Skály a Heřmaň, je několik nenápadných budov obklopených výběhy pečlivě obehnanými pletivem a chráněných i proti útoku dravých ptáků. Tady sídlí bažantnice Radany v současné době patřící akciové společnosti Lesy Tábor.
Zakladatelem bažantnice byla hlubocká šlechta
"Historie vzniku bažantnice se datuje už v roce 1719. Původně byla v Radanech a proto i její název, i když na přelomu 18. století byla část přeložena sem, kde se říkalo na Zlatém vrchu. Tehdy ovšem neměli ještě umělé líhně a vlastně soustřeďovali bažanty i jinou lovnou zvěř do určitých lokalit. V podstatě se jednalo o koncentrovaný polodivoký chov," vypráví s neskrývaným zaujetím vedoucí bažantník Milan Šachl, který tuhle práci převzal po svém otci v roce 1989.
Prý se tu konal největší hon na světě
Tradice bažantnice není jen stará, ale také velmi bohatá. V knize Jihočeská halali se například můžeme dočíst o honu, který byl prohlášen největším honem na světě. Panstvo tu tehdy střelilo kolem dvou tisíc bažantů a na stovky se daly počítat zajíci, zvěř srnčí a další.
Každý ulovený kus znamená slušné peníze
"V současné době se tu vychová dvacet pět až dvacet šest tisíc bažantích kuřat, do přírody se vypouští asi jedenadvacet tisíc kusů a slovitelnost se pohybuje kolem padesáti procent. To se laikovi může zdát málo, ale odborníci ví, že je to velmi slušný výsledek. I když vypouštění bažantů znamená do určité míry i vracení zvěře do přírody, nemá cenu zastírat, že hlavní je ekonomický efekt. Když uvážíme, že převážně zahraniční lovci platili v loňském roce za střelený kus dvacet německých marek a za zvěřinu dostaneme sto deset korun za pár, výsledkem byl zhruba půlmiliónový čistý zisk," řekl Milan Šachl.
Osm slepic na kohouta je osvědčený poměr
Základem úspěšného chovu je dostatek chovných slepic a kohoutů v určitém poměru. Milan Šachl si ověřil, že nejideálnější je jeden kohout na osm slepiček a chovné kusy se každoročně obměňují. Pro potřeby snůšky je ve voliérách pět tisíc nosnic, protože od každé lze získat asi čtyřicet vajíček. Ta se průběžně sbírají dvakrát denně, kontrolují a posléze putují do umělých líhní. Za pětadvacet dnů se vylíhnou kuřátka, na které čekají zateplené kóje se suchými pilinami a umělými kvočnami, odvětráváním a nezbytnou hygienou. Ta je tu vlastně všude samozřejmostí, protože nejen kuřatům ale i starším kusům hrozí při takové koncentraci různé nákazy. Příchod prvních kuřátek na svět očekávají v Božovicích počátkem května.
Bažant se má dobře, dostává i škvarky
"Pak nastává ten pravý kolotoč. Krmení speciální směsí, napájení a samozřejmě nepřetržitá kontrola zdravotního stavu. Starším se přidávají do potravy škvarky jako živočišná bílkovina, z rostlinné potravy pak vojtěška a jetel," dodal bažantník.
Nejen lišky a dravci, ale také pytláci
Po vypuštění do volné přírody však povinnosti bažantníka nekončí. Do začátku honů, tedy měsíce listopadu, musí mít bažantnici pod stálou kontrolou, chránit plody své práce před škodnou, a to nejen ze zvířecí říše. Potěšující je, že kromě lovců kteří sem přijíždějí hlavně z Německa a Rakouska, mají zájem o odlov v posledních letech také čeští podnikatelé.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



