Produkcia Topvaru opäť vzrastie
26.04.2002 | Hospodárske noviny
Napriek silnému konkurenčnému prostrediu, vysokému objemu produkcie zahraničných licenčných pív na Slovensku a stále pomerne vysokému dovozu piva, vyrobil vlani najsilnejší slovenský pivovar bez zahraničnej kapitálovej účasti Topvar, a. s., Topoľčany, takmer 639-tisíc hektolitrov (hl) piva. Z tohto množstva predal 604- tisíc hl. a jeho tržby vzrástli na 711 mil. Sk, čo je v medziročnom porovnaní o 56 mil. Sk viac. Zisk pred zdanením dosiahol hodnotu 54,5 mil. Sk a investície 97 mil. Sk, pričom smerovali hlavne do novej technológie, nových obalov a do skultúrnenia čapovania piva v reštauračných zariadeniach. V tomto roku predpokladá Topvar uvariť minimálne 655 tis. hl piva, pričom výsledky prvého štvrťroku ukazujú, že tohtoročný podnikateľský zámer opäť prekročia. Za prvé tri mesiace roka 2002 uvarili v Topoľčanoch takmer 128-tisíc hl piva. V medziročnom porovnaní je to takmer o 10-tisíc hl viac, v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2000 dokonca viac až o 25-tisíc hl. Nárast zaznamenali predovšetkým v produkcii sudových pív a čiastočne aj vo výrobe pív plnených do plechoviek. Fľaškového piva vyrobili v medziročnom porovnaní o viac než 1 360 hl menej.
Do sortimentu topoľčianskych pív pribudlo v poslednom čase nealkoholické pivo balené do fliaš i plechoviek. Zásobovať ním budú predovšetkým slovenský trh (97 %), túto značku však poznajú v 14 krajinách, medzi ktorými sú aj Taliansko, Nemecko, Argentína, USA a Česká republika.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



