Vědci vypěstovali rajčata se zvláštní trvanlivostí
26.04.2002 | Právo
Genetickou úpravou se podařilo vědcům vypěstovat rajčata, která neměknou tak rychle, jako obyčejná, a mají chuť, jako kdyby byla právě utržena. Informoval o tom tento měsíc časopis Science. V současné době se rajčata určená do obchodní sítě sklízejí, když jsou ještě zelená a tvrdá. Je to jednak kvůli přepravě, kterou skutečně zralé plody špatně snášejí, jednak kvůli prodloužení možnosti skladování. Ve skladech se pak ošetřují etylenem, jenž jim umožňuje dokončit proces zrání a nabýt typické červené barvy. Ovšem nedostanou přitom chuť, typickou pro zralá rajčata utržená přímo na poli. Jim Giovannoni z výzkumného ústavu rostlin na Cornellově univerzitě ve státu New York identifikoval dva geny. Jeden, který řídí vývoj květu, a druhý kontrolující zrání rajčete. Modifikací genu zrání se podařilo tento proces zpomalit. Podle Giovannoniho se díky tomuto objevu budou moci plody ponechat na rostlině déle, aby získaly chuť a barvu, ale zůstala zároveň dostatečně tvrdá.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



