Hygienik: Dressing Spak není zdravotně závadný
30.04.2002 | Hospodářské noviny
Francouzský dressing SPAK z 11. a 13. listopadu loňského roku, který byl stažen z obchodů, není podle posledních informací zdravotně závadný. Včera to řekl hlavní hygienik ČR Michael Vít.
Vít zakázal výrobek distribuovat na český trh 18. dubna na základě laboratorních výsledků, které ve výrobku zjistily přítomnost stafylokokového enterotoxinu. Ten způsobuje prudké průjmovité onemocnění. Následné kontrolní zkoušky však ukázaly, že dressingy nejsou zdravotně závadné.
Přímé škody v podobě nákladů na stažení výrobku z trhu se mohou pohybovat kolem 500 tisíc korun. "Myslím si, že jakékoli soudní kroky by v této situaci nebyly na místě," řekl k tomu majitel rodinného podniku Peter Spak.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



