Vysočina se bojí brucelózy
01.05.2002 | Rovnost
Novou hrozbou pro zdraví obyvatel Vysočiny je brucelóza, onemocnění zvířat přenosné na člověka. Tuto chorobu se podařilo v Česku zcela vymýtit u hospodářských zvířat v 60.letech. V posledních dnech však okresní veterinární správy obdržely pokyny, co podniknout v případě, že se jejich pracovníci s tímto onemocněním setkají. Trvalý výskyt se zatím potvrdil u zajíců, a to pouze na jižní Moravě. Ředitel Okresní veterinární správy v Třebíči Zdeněk Vedral však přesto nedoporučuje sebrat zajíce přejetého autem ani na Vysočině. Na Třebíčsku se zatím brucelóza neprokázala, ale veterináři zjistili u zajíců první případy tularemie. Nejde však o smrtelné onemocnění a stejně tak není nebezpečná brucelóza. U brucelózy však dochází v případě přenosu na těhotnou ženu ke ztrátě plodu, žena však neztratí plodnost. " Nárůst ohnisek můžeme u nás předpokládat, " řekl Vedral. Myslivci musí také počítat, že v místech výskytu brucelózy dojde ke snížení beztak nízkých stavů zajíců. Choroba se nedá potlačit plošnou vakcinací jako u vztekliny. Při takovém zásahu může dojít ke zvýšení odolnosti zvířete vůči onemocnění a vyšetření pak nemohou prokázat, zda se v těle zvířete nachází očkovací látka, či již onemocnělo. Také myslivci mají z brucelózy u zajíců obavu. Ladislav Hlaváček, který se o lov a ochranu zvěře zajímá od dětství, potvrdil, že sice nemá strach, že by se nakazil při honu, ale zajíce bez vyšetření by si na oběd nedal. " Nikomu nemohu doporučit, aby sebral zajíce při náhodném odchytu či nálezu, " dodal.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



