Zájem o SAPARD je ve Zlínském kraji zvláště mezi obcemi značný
06.05.2002 | Hospodářské noviny
Investiční náklady na projekty z programu Evropské unie SAPARD překračují jen za Zlínský kraj prostředky vyčleněné na celou Českou republiku. "Zájem o program je v našem regionu značný a spolu s Olomouckým krajem, s nímž Zlínsko tvoří region soudržnosti NUTS II Střední Morava, několikanásobně předčí jiné oblasti," uvedl Aleš Lahoda z Regionální rozvojové agentury Východní Moravy.
Za Zlínský kraj dosahují investiční náklady na projekty, které jdou přes tuto agenturu, 250 miliónů korun. Lahoda odhadl, že se agentura podílí na zpracování zhruba dvou třetin projektů za celý kraj.
"Převažují obecní projekty. Týkají se většinou rozvoje cestovního ruchu, jako jsou například cyklostezky či sportovní areály," dodal. Zájem ze strany podnikatelů je prý menší, což je dáno nutností garantovat stoprocentně zdroje. Prostředky z programu SAPARD jsou totiž poskytovány zpětně - až po realizaci projektu. Nicméně se agentura podílí na přípravě dvou podnikatelských projektů, na jejichž základě by mělo dojít k vytvoření asi 35 pracovních příležitostí.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



