Pivovary na Vysočině zdražily většinu produkce piva

Pivovary na Vysočině, mezi něž se řadí humpolecký Bernard, havlíčkobrodský Měšťanský pivovar, Pivovar a sodovkárna Jihlava a Pivovar Pelhřimov, zdražily v poslední době většinu produkce piva. Růst cen přitom zdůvodňují inflací a zvyšujícími se náklady na vstupní suroviny. Za půllitr piva tak nyní spotřebitel zaplatí v restauracích zhruba o 90 haléřů více.

Bernard a havlíčkobrodský Měšťanský pivovar přitom zdražily pouze sudové pivo. Podniky v Pelhřimově a Jihlavě pak zvýšily ceny u všech piv. V Humpolci se ceny změnily po dvou letech, ostatní pivovary přistoupily k cenovým úpravám po roce.

Představitelé pivovarských podniků uvedli, že na jejich rozhodnutí mělo vliv i zvýšení cen u velkých pivovarských konkurentů. Skupina Plzeňského Prazdroje zvýšila od února cenu všech pivních značek až o korunu za půllitr. Pražské pivovary zdražily pivo v průměru o sedm procent.

Sudové i lahvové pivo z pelhřimovského pivovaru je od poloviny května dražší o 60 korun na hektolitr. Pivovar, jehož vlastníkem je místní kožedělné družstvo DUP, vaří piva značek Félix a Poutník. Loni ho vystavil 32.000 hektolitrů.

Společnost Pivovar a sodovkárna Jihlava zvýšila cenu piva od května v průměru o pět procent. Pivovar loni vyrobil zhruba 100 000 hektolitrů piva.

Rodinný pivovar Bernard přistoupil ke zvýšení ceny po dvou letech. Sudové pivo z Humpolce je od poloviny dubna dražší v průměru o sedm procent. Pivovar loni vystavil 95 000 hektolitrů.

Od března zvýšil cenu sudového piva Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod, a to o 60 korun na hektolitr. U lahvového se letos ceny zvyšovat nebudou. Výstav piva značek Rebel a Lion loni činil 149 000 hektolitrů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info