Prodejci hub skládají zkoušky ze způsobilosti k prodeji
10.07.2002 | Denik.cz
Ještě v úterý mají čas na učení zájemci, kteří chtějí získat osvědčení pro prodej hub. Podle novely zákona o potravinách jej nyní musí mít každý prodavač, k podnikání už mu nestačí jen živnostenský list. Ve středu ráno se proto sejde všech dvanáct uchazečů na brněnské hygienické stanici, kde je čekají zkoušky před odbornou komisí. " V testu budou muset prokázat znalost vyhlášky, rozlišit různé druhy hub a podobně.
V ústní části mají za úkol povídat o těch houbách, které chtějí prodávat. Zjednodušeně řečeno o nich musejí vědět úplně všechno. Kromě toho budeme kontrolovat, zda poznají všechny jedovaté druhy," uvedla Ema Šancová z Městské hygienické stanice Brno. Ačkoliv se o osvědčení mluví v letošním roce poměrně často, není žádnou novinkou. To spíše loňský rok byl poněkud výjimečný tím, že prodejci se nemuseli prokazovat osvědčením, v letech předchozích je u sebe museli mít. " Rozdíl je snad jen v tom, že zatímco osvědčení vydávaná před dvěma lety a dříve platí neomezeně, ta, která lidé získají letos, jsou časově limitovaná," uvedla Eva Chomoutská z Krajské hygienické stanice Brno. Zájemcům do šedesáti let platí certifikát deset roků, lidem do pětašedesáti na pět let a starším jen dva roky.
Platné osvědčení se nyní stalo cílem kontrol České zemědělské a potravinářské inspekce, která v Brně vyslala do terénu přibližně čtyři desítky svých pracovníků. " Kromě toho se samozřejmě zaměříme na to, zda prodejci skladují a prodávají houby podle předepsaných podmínek, jestli jsou správně očištěné a nakrájené," uvedl Miloslav Jašek z krajského inspektorátu v Brně." Houby nesmějí být nakrájené, přípustný je pouze jeden řez, a to tak, aby nebyl oddělen klobouk od jejich třeně, houby nesmějí být přestárlé, zapařené, příliš vlhké a už vůbec ne plesnivé nebo nahnilé," zdůraznila mluvčí inspekce Daniela Kolejková s tím, že musejí být skladovány v teplotě do 10 stupňů Celsia.
Zkušenosti inspekce z minulých let jsou v mnohých případech neblahé, několikrát museli kontroloři prodej zakázat či uložit pokuty." Jejich výše pochopitelně závisí na druhu přestupku, na počtu a závažnosti nedostatků," upřesnila Kolejková. Zákon inspekci umožňuje ve velice závažných a ojedinělých případech prodejce potrestat až třítisícovou pokutou.
Další články v kategorii
- Řečtí zemědělci se po vánoční pauze vrací k blokádám silnic a přechodů (28.12.2025)
- Česko chce flexibilitu v zemědělské politice. Může to být ale dvojsečné (27.12.2025)
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)

Tweet



