Pilsner Urquell? Už nejen z Plzně

Ať se to českým pivařům líbí nebo ne, zahraniční licenční výroba nejslavnějšího tuzemského piva, plzeňského Pilsner Urquell, je zřejmě pouze otázkou času. V Plzeňském Prazdroji už totiž pracuje tým odborníků, který připravuje veškeré nutné podklady pro možnost produkce prémiové značky v cizině. "Pokud má značka Pilsner Urquell dosáhnout skutečně celosvětového rozšíření - což je i záměrem vlastníka pivovaru, jihoafrické skupiny South African Breweries - je licenční výroba jednou z možností, jak tohoto cíle dosáhnout," vysvětluje ředitel zahraniční výroby společnosti Plzeňský Prazdroj Jan Hlaváček.

Jaké hlavní důvody vedou pivovar k přípravám licenční výroby v zahraničí?

Poptávka po prémiové značce Pilsner Urquell se prudce zvyšuje - jen za loňský rok vzrostl vývoz tohoto piva meziročně o 37 procent. Jeho licenční výrobou bychom se dostali blíže ke konečným zákazníkům v zahraničí. Podstatné pro Plzeňský Prazdroj jsou samozřejmě ekonomické efekty: výrazně bychom snížili náklady, například výdaje na dopravu a distribuci. Licenční výroba by byla výhodná i z hlediska celních či daňových poplatků, které dnes jako vývozce na cizí trhy platíme. Vždyť například při vývozu značky Pilsner Urquell do Polska platí Plzeňský Prazdroj poplatky pětadvacet eur na jeden hektolitr. Strategii vyrábět své prémiové značky v zahraničí volí celá řada velkých pivovarů - například Heineken či Guinness. Právě Guinness, ačkoliv je všeobecně jako prototyp černého irského ležáku spojován právě s Irskem, je zároveň vyráběn na několika desítkách míst po celém světě.

Desítky let se tvrdilo, že Pilsner Urquell je jedinečný místem svého původu. Jak tedy nyní spotřebitelům vysvětlíte případnou licenční výrobu?

Na rozdíl od minu losti nám nyní technické znalosti a prostředky umožňují vytvořit specifické podmínky výroby v Plzni i mimo náš pivovar. Příklad - když se například u nás převádělo na začátku devadesátých let kvašení a dokvašování piva Pilsner Urquell z dubových sudů a kádí do moderních cylindrokónických tanků, nechala se řada lidí slyšet, že 'už to nebude ono'. Nic takového se nestalo, rozdíl nepoznali ani odborníci z řad sládků v degustační komisi. Proto jsme přesvědčeni, že dokážeme vyrobit Pilsner Urguell i mimo západočeskou metropoli.

Jaké parametry by musela výroba splňovat, abyste pustili licenční Pilsner Urquell na trh?

Musíme si být jisti neměnnou kvalitou piva shodnou s plzeňským originálem. Případná licenční výroba by probíhala pod vedením zkušeného plzeňského sládka, který dokonale zná původní výrobu. V každém případě musíme dodržet shodnou technologii a originální výrobní proces s trojím rmutováním v měděných kotlích s ohřevem přímým plamenem. Samozřejmě je nezbytné použít shodné suroviny. Moderní postupy vyvinuté v posledních letech nám například umožňují přírodní cestou upravit vodu tak, aby odpovídala kvalitě vody plzeňské, která je měkká, s nízkým obsahem solí. Samozřejmostí je rovněž využití českého sladu, žateckého chmele a těch kvasnic, ze kterých připravujeme pivo i v Plzni. Také díky zkušenostem z licenční výroby piva Gambrinus již máme vypracován systém kontroly, který například vedle senzorických a mikrobiologických testů zahrnuje kontrolu a srovnání piva ze strany našich degustátorů.

Některé hlasy z Plzeňského Prazdroje tvrdí, že nejpravděpodobnější místa případné licenční výroby leží především na východ od našich hranic - jsou zmiňovány země jako Polsko, Rusko nebo Čína. Sám generální ředitel pivovaru Tony van Kralingen například zmínil, že jedno z vašich významných odbytišť, tedy Spojené státy, zatím nepřipadá jako výrobní místo pro Pilsner Urquell v úvahu. Kde tedy plánujete, že by se plzeňské pivo mohlo vařit?

Zatím vyhodnocujeme všechna pro a proti a prověřujeme všechny možnosti. Je ale určitě logické, že by případná základna pro výrobu naší prémiové značky měla být tam, kde je potenciál růstu spotřeby piva, a tedy potažmo i značky Pilsner Urguell. A to například země, které jste zmínil, splňují. K problému Spojených států - americký trh je velmi specifický. Je poměrně striktně rozdělen na segment domácích a importovaných piv, přičemž ta importovaná patří do vyšší cenové hladiny. Také proto žádný z evropských velkých hráčů pivního trhu své prémiové značky v USA nevyrábí.

Plzeňský Prazdroj je součástí velké nadnárodní pivovarnické skupiny. Pokud by se tedy o licenční výrobě rozhodlo, bude firma stavět v zahraničí nový pivovar, nebo využije jako základnu pro výrobu některý ze současných pivovarů mateřské skupiny?

Předpokládáme, že výhodnější cestou je zcela určitě spolupráce s některým z pivovarů naší skupiny. Pokud totiž společnost South African Breweries získala nějaký pivovar, došlo k jeho modernizaci, a tudíž je výhodnější využít jej jako výchozí základnu pro licenční výrobu. Navíc Plzeňský Prazdroj má již zkušenosti s licenční výrobou v dalších pivovarech skupiny - například ve slovenském pivovaru Šariš od loňského roku úspěšně vyrábíme piva značek Gambrinus a Velkopopovický Kozel.

Představme si tedy, že se Prazdroj rozhodne pro licenční výrobu a vybere vhodný pivovar v zahraničí. Za jak dlouho od toho data by se na tamním trhu objevila první lahev?

Přibližný odhad od rozhodnutí vyrábět Pilsner Urquell na určitém místě až po sériovou výrobu je zhruba jeden rok. U ostatních značek našeho pivovaru je tato doba kratší, například zavádění výroby Gambrinusu ve slovenském Šariši bylo otázkou několika měsíců.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info