Návrh pozice PK ČR ke Společné zemědělské politice EU
15.07.2002 | Potravinářská komora
Návrh pozice Potravinářské komory ČR (PK) ke Společné zemědělské politice EU (CAP)
(podkladový dokument pro připomínkové řízení)
PK ČR žádá, aby byla věnována maximální pozornost stanovení a prosazování zájmů ČR při reformě CAP.
Zdá se nám, že největší zbývající překážkou rozšíření EU v roce 2004 je zřejmý nedostatek politické vůle EU zabývat se těmi nejsložitějšími překážkami, jako jsou strukturální a kohezní fondy a reforma Společné agrární politiky (CAP). Jestliže má být rozšíření EU úspěšné, je nutná změna této politiky.
Obecně je přijímán názor, že EU si nemůže dovolit začlenit zemědělský sektor Střední Evropy v současném stavu, aniž by přehodnotila své rozpočtové procedury. Protože chybí politická vůle k větším výdajům a naopak roste politická vůle k reformě, jsou nutná další řešení. Současné návrhy EU, jako například nabídka nižších dávek pro zemědělce kandidátských zemí, nesou riziko ztráty podpory obyvatelstva přistoupení a deformace jednotného trhu.
Chápeme důležitost rovnosti zacházení a stejných příležitostí v zemědělství a ve skutečnosti ve všech politických a rozpočtových otázkách. Co se týče zemědělství, stejných příležitostí by bylo možno dosáhnout pro Českou republiku nejefektivněji, pokud by bylo možno EU přesvědčit o urychlení procesu reformy CAP a posílení opatření pro rozvoj venkova (včetně opatření zvláště cílených na české potřeby). Reformovaná politika musí brát do úvahy různé potřeby a očekávání jednotlivých kandidátských zemí.
Reforma CAP, jednání WTO a proces rozšíření je nutno řídit společně. V tomto kontextu je povzbuzující vidět, jak více a více současných členských zemí i Evropský parlament docházejí ke stejnému závěru. Tato debata je stále více o tom kdy a jak, než o tom zda vůbec reformovat CAP.
Ve střednědobé revizi CAP (CAP Mid Term Review) usiluje PK ČR zvláště o:
zapojení ČR do diskuze o CAP Mid Term Review
zahrnutí cukru do CAP Mid Term Review / reformu cukerného režimu a zavedení skutečné konkurence
posun vpřed v redukci podpory cen mlékárenských výrobků a okamžité zvýšení pružnosti mléčných kvót
PK ČR vítá sílící politické poznání, že CAP Mid Term Review musí posunout evropskou zemědělskou politiku od subvencí, které deformují trhy a přinášejí výhody především velkému intenzivnímu zemědělskému hospodaření, k podpoře výdajů na posílení vznikající evropské venkovské politiky.
Zejména v odvětví potravinářského průmyslu je naléhavá potřeba další, podstatnější reformy SAP primárně otázkou konkurenceschopnosti. Víme, že exportní podpory budou postupně zrušeny - toto je již dříve učiněný závěr jednání WTO, jejichž ukončení je naplánováno přibližně na stejnou dobu, kdy se očekává přistoupení České republiky k EU. Jestliže zároveň s tím nebudou zrušeny kvóty, cenové intervence a s tím spojené kompenzační platby, evropský - včetně českého - potravinářský průmysl prostě nebude konkurenceschopný na světových trzích. Jak všichni víme, především Česká republika riskuje ztrátu významného podílu exportu tradičním obchodním partnerů mimo EU.
Myslíme si, že budoucí výdaje EU a vlády na zemědělství by měly být zaměřeny na sociální a environmentální cíle. Proto podporujeme ideu vládních opatření na podporu alternativních pracovních míst ve venkovských oblastech a zajištění možnosti dřívějšího odchodu do důchodu pro zemědělce. PK také podporuje myšlenku veřejných výdajů, jako jsou environmentální a kulturní služby, a budování infrastruktury ve venkovských oblastech - za předpokladu, že budou založeny na jasných kritériích a nákladové analýze a že budou existovat transparentní, efektivní a poctivé metody pro alokaci fondů. Budeme však trvat na tom, aby výroba potravin byla ponechána trhu.
Především proto, aby sektor potravinářského průmyslu v ČR byl konkurenceschopný na evropských a světových trzích, budeme naléhat na českou vládu, aby zajistila peněžní prostředky pro:
investice do infrastruktury pro zlepšení účinnosti celého potravinového řetězce od zemědělce ke spotřebiteli (ať už jde o místní trhy nebo prodej zpracovatelům či maloobchodníkům)
modernizaci prvotního zpracování pro zajištění splnění bezpečnostních a kvalitativních norem EU
školení zemědělců v používání moderních zemědělských metod a požadavků správné farmářské praxe
Toto by mělo vytvořit pevnou základnu pro české zemědělce a potravinářský průmysl, pro jejich budoucí úspěšnost.
Ing. Jaroslav Camplík, prezident PK ČR
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



