Zahrádkáři se se svým ovocem do sběren nehrnou
17.07.2002 | Denik.cz
Ceny, za které je vykupováno sezónní ovoce, nemotivují pěstitele k tomu, aby přebytky úrody odváželi do sběren. Například u černého rybízu poklesly ceny oproti loňsku o polovinu, čímž se dostal na úroveň červeného či bílého. Navíc se nedá hovořit o nadúrodě ovoce, ale spíš o podprůměrných výnosech. "Letos je sezóna nic moc," říkají provozovatelé výkupen.
Ještě vloni jsme černý rybíz vykupovali za sedmadvacet, letos už jen za třináct korun. Na našich třech provozovnách jsme ho zatím shromáždili dvě stovky kilogramů, což je o osmdesát procent méně, než v loňském roce," řekl Dušan Sedláček z ovocných sadů Úsovsko-Klopina. "O černý rybíz není u zpracovatelů zájem. Vloni byla v Polsku nadúroda a tak tam rybíz zamrazili a letos ho levně prodávají, čímž nám znehodnocují ceny," posteskl si Ludvík Pittner, majitel prostějovské společnost Licea, která se zabývá výkupem ovoce. Licea letos platí za kilogram prvojakostního černého rybízu desetikorunu, což je polovina loňské ceny. Navíc je této komodity letos v zahrádkách méně. "Důvodem byly mrazy v období Velikonoc , kdy hodně keříků pomrzlo," dodal Sedláček. Trochu lepší situace je u rybízu červeného, jehož vloni vykoupili v Úsovsku-Klopině pět metráků a letos se situace rýsuje podobně. Za kilogram červeného či bílého rybízu nabízejí ve sběrnách kolem deseti korun.
Už několik let stagnuje či klesá výkup angreštu, jehož keře jsou ve většině zahrad napadeny plísní. V Úsovsku-Klopině se letos nevykupoval vůbec a ve společnosti Licea v omezeném množství za čtrnáct korun v první jakosti. "Asi dvacet procent angreštu, který nám pěstitelé přivezli, byl plísní také napaden. Abychom jim pomohli jej zlikvidovat, vykupovali jsme ho alespoň za tři koruny," řekl Pittner. "Angreštu jsem vloni vykoupila dvakrát víc. Rybíz je zase drobnější a normy přísné na jakost. Všechno nasvědčuje tomu, že je letošní úroda slabší," konstatovala Eliška Skoupilová z výkupny v Náměšti na Hané.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



