Okurky dozrály dříve, jsou větší než obvykle
22.07.2002 | Mladá fronta Dnes
Špička okurkové sezony začala ve znojemské Znojmii o dva až tři týdny dříve než v jiných letech. Okurkáři si zatím úrodu pochvalují, problémy jim dělají jen větší velikosti dodávaných okurek. "Okurky vlivem teplého počasí dozrály mnohem dříve. Negativum je, že okurky jsou vesměs větší, protože rychlost dozrávání zaskočila i pěstitele. Ti neměli dostatek sběračů, takže okurky přerostly," vysvětlil ředitel Znojmie Jiří Moravec.
Pěstitelé proto nyní dodávají velikostní skupiny C až E, což jsou už ty největší přerostlé okurky. "Výkup skupiny E jsme museli zastavit. Kvůli samým velkým okurkám jsme rychle vypotřebovali velké sklenice a skláři je teď musejí narychlo dodělávat. Doufáme jen, že sezona bude trvat dostatečně dlouho, abychom dostali i ty nevíce žádané malé okurky," řekl Moravec. Představitelé největší zpracovatelské firmy na Znojemsku jsou přesto se sezonou spokojeni. "Jedeme čtyřiadvacet hodin denně. Plán máme k dnešnímu dni splněn na padesát procent. To je za posledních několik let nejlepší výsledek, vždycky bývá špička až počátkem srpna. Dokonce jsme v novodobé historii firmy překročili denní maximum, když jsme devátého července vyrobili tři sta tun sterilovaných okurek," pochlubil se ředitel. Vedení se proto vážněji nezabývalo ani inzeráty, ve kterých chtělo konkurenční Hamé Babice odlákat znojemské pěstitele od dodávek Znojmii. Pod hesly jako: "Nezaplatil vám váš odběratel ještě ani za vaše loňské dodávky?", "Máte oprávněnou pochybnost o tom, že vám stejný odběratel letos nezaplatí?", "Nemáte komu svou produkci nabídnout vzhledem ke skutečnosti, že na vašeho dosavadního odběratele byl podán návrh na prohlášení konkurzu?", nabízela firma Hamé výkup znojemských okurek ve své pobočce. "Všichni naši smluvní pěstitelé nám dodávají podle smluv, žádný odliv jsme nezaznamenali. Nezvažujeme proto ani žádné právní kroky, stejně by se to táhlo dva roky a skončilo by to bez výsledku," mávl nad inzeráty rukou ředitel. Znojmia ve zpracovatelské sezoně zaměstnává kromě sto devadesáti kmenových zaměstnanců ještě sto padesát brigádníků. "Všechno jsou to lidé z úřadu práce nebo studenti. Vzhledem k vysoké nezaměstnanosti na Znojemsku jsme řekli, že cizince brát nebudeme," uzavřel Moravec.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



