Z nové technologie kvalitnější šroty
22.07.2002 | Agris
Vyšší užitnou hodnotu řepkových extrahovaných šrotů z nové extrakce akciové společnosti SETUZA prokázaly v uplynulých dnech srovnávací pokusy Výzkumného ústavu pro výživu zvířat (VÚVZ) v Pohořelicích. Informovala o tom tisková mluvčí společnosti Marie Logrová.
Nově používaná technologie tak dokáže vyprodukovat vedle kvalitních rostlinných olejů i ekonomicky výhodné řepkové šroty pro potřeby zemědělské prvovýroby.
Podle zprávy VÚVZ Pohořelice je totiž výživná a užitná hodnota těchto šrotů vyšší v průměru o šest procent. Jejich vyšší kvalita byla přitom již potvrzena exaktními výsledky bilančního pokusu na mladých rostoucích prasatech.
Extrahované řepkové šroty jsou použitelné do směsí pro výkrm drůbeže a prasat. "Na svém významu nabývají i v souvislosti s hrozbou nemoci BSE, neboť zde se jedná o přírodní krmivo. Právě akciová společnost SETUZA je v České republice jejich největším výrobcem. Při ročním zpracování 450 tisíc tun řepky je firma schopna vyprodukovat přes 265 tisíc tun šrotů. Vzhledem ke své kvalitě jsou i velmi dobrým exportním artiklem. Poptávka po nich je především ze zemí Evropské unie. Jen v loňském roce jich SETUZA vyvezla zhruba jednu třetinu," konstatovala Logrová.
Podle dokumentu z VÚZV lze řepkové extrahované šroty v krmivech "uplatnit ve vyšších podílech, než bylo zjištěno v dřívějších pokusech". Nový produkt lze zařadit do směsi BR2 pro výkrm drůbeže v podílu 9 procent při vyrovnání obsahu lysinu (dříve pouze 7 procent). V krmných směsí pro prasata lze bez problémů zařadit 4 procenta v první fázi výkrmu (18 až 35 kilogramů živé hmotnosti - směs A1) 9,6 procenta ve druhé fázi (36 až 65 kilogramů - směs A2) a 12 procent ve třetí fázi (66 až 110 kilogramů - směs A3).
V souvislosti se zahájením provozu nové technologie na zpracování olejnin v Ústí nad Labem lze vedle zlepšení kvality očekávat i kvantitativní nárůst produkce šrotů. Hlavní technologické faktory, které pozitivně ovlivňují zvýšení užité hodnoty šrotů spočívají především v předklimatizaci řepkového semene. Systém spočívá především v pomalejším ohřevu navločkovaného řepkového semene. K vlastní klimatizaci se potom využívá šetrného nepřímého ohřevu.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



