TOPOLOVÉ ENERGETICKÉ PLANTÁŽE
01.05.2002 | Lesnická práce
Soukromý zemědělec Josef Zelinger z Rakouska (Wippenham, Horní Rakousko) se již mnoho let angažuje pro obnovitelné zdroje energie. Dokazuje, že pěstování a využívání energetické biomasy může být stejně tak ekonomicky, jako i ekologicky přínosné. Více než 15 let se zabývá pěstováním energetických plodin na své zemědělské půdě. Nejprve dělal pokusy s různými rychle rostoucími dřevinami, pěstoval řepku olejnou, slunečnici a miscanthus. Dnes pěstuje na 40 ha, z celkové plochy 55 ha, topolové energetické porosty, které slouží jako přírodní zásobárna energie. Energetická plantáž je založena výsadbou 10 - 15 tis. topolových řízků na 1 ha, které získává z vlastní matečnice. Po 5 - 6 letech je porost sklizen a již po 1/2 roce dosahují nové výmladky výšky 1 m. Při tom jsou plochy hnojeny pouze dřevným popelem z vlastní kotelny. Z 1 ha těží ročně cca 10 tun suché dřevní substance ve formě štěpek. Štěpky prodává z větší části do tepláren a jiným odběratelům v okolí. Teplo pro svoji farmu získává výhradně z vlastních štěpek.
J. Zelinger je všestranně aktivní propagátor myšlenky energetické soběstačnosti. Je zakladatelem a prezidentem I.N.E.e.V. (Mezinárodní svaz pro podporu využívání energetických rostlin), bojuje za využití obnovitelných zdrojů energie. Na své farmě vytvořil vhodné podmínky pro různé doprovodné a propagační aktivity. Jedenkrát měsíčně organizuje např. "kulatý stůl energetiky”, kde umožňuje účast všem zájemcům. Kulatý stůl je stále hojně navštěvován a dává prostor pro diskusi a nové ideje. V posledním roce navštívilo Loryhof ve Wippenham cca 5000 návštěvníků. Pro další rok má J. Zelinger připraveny další náměty a projekty. Jedním z nich je záměr vyrábět elektrický proud pro potřeby farmy z vlastních energetických zdrojů.
Podle Energie-Pflanzen 6/2001, Šve
Lesnická práce č. 5/2002
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



