Kvalita sklízené řepky je nižší než loni
23.07.2002 | Agris
Kvalita sklízené řepky je nižší než loni, ale v normě
Mírně nižší olejnatost proti loňskému roku vykazuje řepka z letošní sklizně, na Moravě je přitom olejnatost v porovnání se sklizní v Čechách nižší. Informovala o tom dnes tisková mluvčí dominantního tuzemského zpracovatele této komodity, Marie Logrová z akciové společnosti Setuza. Potvrdily to totiž podle ní první laboratorní rozbory společnosti, která vykupuje právě sklízenou řepku jak ve svém závodě v Ústí nad Labem, tak v závodě Olomouc.
"Konkrétní čísla ukazují, že na Moravě se olejnatost pohybuje v průměru do 42 procent, v oblasti Čech dosahuje v průměru maximálně 42,5 procenta. Jednotlivé rozbory však ukazují, že některé dodávky z moravských polí nedosahují ani 40-ti procent olejnatosti. S ohledem na skutečnost, že sklizeň byla teprve zahájena, jsou však zatím tyto údaje relevantní. Spíše lze předpokládat, že průměrná olejnatost se bude pohybovat okolo 42 procent. Olejnatost je sledována v přepočtu na osmiprocentní míru vlhkosti. Dosavadní, vcelku "suchý" průběh sklizně měl uspokojivý vliv na míru vlhkosti, která zatím u prvních dodávek nepřekročila hodnoty stanovené normou, tj. 8 procent. Celorepublikově se pohybuje spíše kolem sedmi procent. Také nečistoty a poškození řepkového semene jsou v toleranci dané ČSN. Pouze namátkově jsou prováděny rozbory na tzv. číslo kyselosti, doposud s pozitivními výsledky," uvedla Logrová.
Cena vykupované řepky je podle mluvčí individuální podle průběžně uzavíraných smluv. Setuza přitom již dříve uvedla, že hodlá v letošním roce přizpůsobit výkupní cenu řepky cenám dosahovaným na zahraničních trzích. V současné době má předjednány zhruba dvě třetiny z celkového množství, které chce z letošní sklizně zpracovat. To má podle dřívějšího vyjádření činit pro sezónu 2002 až 2003 zhruba 450 000 tun této komodity, včetně použití řepky na výrobu bionafty.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



