Houbaři jsou noční můrou lesáků
23.07.2002 | Deník Chomutovska
Houbařská sezona je pro lesní hospodáře z Chomutovska noční můrou. Nepořádek, hluk a poházené odpadky; tak zpravidla vypadají lesy během nájezdů houbařů. Při hodnocení začátku letošní sezony přesto většina dotázaných lesáků klepe na dřevo.
"Možná je to počasím nebo tím, že houby ještě tolik nerostou, každopádně problémy s návštěvníky lesa jsou zatím jen minimální. K jejich řešení zpravidla stačí upozornění nebo domluva," říká Josef Frouz z lesní správy Lesů Jezeří na Červeném Hrádku.
Zničené oplocenky jsou každý rok tvrdou realitou pro lesní správu Lesů ČR v Klášterci nad Ohří.
"Oplocenky slouží k tomu, aby zvěř nemohla utéct. Pro bezproblémový přístup našich lidí, houbařů a třeba i turistů jsme na četných místech vybudovali mnoho takzvaných přelezů. Přesto je pro některé lidi pořád snadnější probourání se," dodává vedoucí lesní správy Zbyněk Šobr. Dírami podle něj utíká vysoká zvěř, škody se šplhají do tisíců korun, oplocenky je proto zapotřebí stále opravovat a nejinak je tomu i letos.
"Problémy s houbaři jsou vzhledem k začínající sezoně jen minimální. Časem k probouraným oplocenkách přibydou ještě i odpadky a hluk," míní Šobr. Nájezdy houbařů trpí podle lesáků zvěř.
"V rodinných rojnicích se lidé hrnou do lesů, pokřikují na sebe a pískají. Zvěř se tak plaší a utíká. Při úprku se přitom nezřídka zraní," uzavřel další z lesních hospodářů.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



