SVS: Bezpečnost potravin bude stát víc peněz
25.07.2002 | Agris
O deset milionů korun bude podle názoru Státní veterinární správy ČR (SVS) nutné v příštím roce zvýšit prostředky letos určené na zabezpečení zdravotní nezávadnosti potravin. Informoval o tom tiskový mluvčí SVS Josef Duben.
Letos má přitom SVS na dozor nad zdravotní nezávadností surovin a potravin živočišného původu v oblasti ochrany veřejného zdraví, hygieny a ekologie z rozpočtu ministerstva zemědělství celkem 40 milionů korun. " Z této částky činí 28 milionů korun monitoring cizorodých látek. Jeho výsledky pravidelně každoročně předáváme do Bruselu a systém tohoto monitoringu je základní podmínkou pro vývozy produktů živočišného původu, a to nejen do zemí EU. To, co zbývá do 40 milionů korun, jsou prostředky na veterinární dozor v chovech, dozor ve zpracovatelských závodech a v tržní síti, kde se se surovinami a s potravinami živočišného původu manipuluje," konstatoval Duben.
Oproti loňskému roku jsou ale podle Dubna prostředky vynaložené letos na zabezpečení zdravotní nezávadnosti potravin o mnoho vyšší. "Projevily se zde totiž náklady na kontrolu dovozů surovin a potravin živočišného původu, náklady na vyšetřování prasat na trichinelózu trávicí metodou a další," upozornil mluvčí. SVS se nicméně bude letos snažit s přidělenými prostředky vyjít, na příští rok ale bude žádat o navýšení této částky o zmíněných deset milionů.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



