Pardubické Korado dováží ryby z Kanady
29.07.2002 | Hospodářské noviny
Přes stovku nejrůznější lahůdek z rybího masa nabízí pardubická společnost Korado, v. o. s., která v oboru podniká už od roku 1991 a za dobu své existence se vypracovala mezi desítku největších tuzemských firem v tomto oboru. "Prodáváme prakticky po celé republice, nejvíce ve východních, středních a jižních Čechách. Velmi dobrá je spolupráce se sítí obchodů Coop," přibližuje obchodní politiku ředitel firmy Martin Koreček.
Korado dováží ročně zhruba 300 tun ryb z Kanady, z nichž půl stovky zaměstnanců připravuje nejrůznější saláty, očka, matesy, zavináče a další pochoutky. "Máme padesát vlastních výrobků, některé připravujeme podle originálních receptur a sortiment doplňujeme dalšími výrobky od jiných výrobců," upřesňuje vedoucí obchodu firmy Josef Filipczyk. Desítka aut s firemním logem denně najezdí kolem tří set kilometrů za zákazníky po celé republice a navštíví až třináct set obchodních míst.
A proč ryby až z Kanady? "Máme jednoho spolehlivého dodavatele. Mohli bychom sice nakupovat podle aktuálních cen, jednou v Norsku, podruhé v Kanadě, pak třeba zase v Polsku, ale my volíme jednoho spolehlivého dodavatele," doplňuje Filipczyk s tím, že lodní doprava a celá následující logistika dopravy ryb je natolik vypracovaná, že od objednávky po dodání ryb neuplynou více než dva týdny.
Výroba rybích pochoutek je velmi náročná na přísné dodržování hygienických a veterinárních předpisů. Rybí maso je citlivá potravina náchylná na rychlé znehodnocení.
"Uplatňujeme systém HCCP - jinými slovy v celém výrobním řetězci jsou kritické body, které jsou pod neustálou kontrolou a vedeme o nich nepřetržité záznamy. Je to i naše vlastní ochrana - a kdyby snad z hlediska zdravotní nezávadnosti nastaly nějaké problémy, velmi rychle je odhalíme a zjednáme nápravu," tvrdí Koreček.
"S Koradem zatím žádné závažné problémy nejsou, podnik je zařazen v kategorii A3," uvedla Milena Tobiášková z Okresní veterinární správy v Pardubicích. K označení A3 dodává, že jde o stupnici, kterou jsou označovány všechny potravinářské provozy. Ty jsou rozděleny do kategorií A, B a C.
"Provozy s označením A odpovídají předpisům Evropské unie, A1 a A2 jsou podniky exportující do Evropské unie, A3 - což je případ Korada - označuje podnik plně kompatibilní s evropskými normami, ale neexportující," vysvětluje Tobiášková s tím, že "béčková" kategorie označuje podniky s jistými nedostatky a podniky v kategorii C by po vstupu České republiky do Evropské unie měly zaniknout.
A jaký je vztah spotřebitelů k rybím pochoutkám? "Vkus se prakticky nemění, trvale je oblíbený rybí salát. Před časem byly hitem vážené uzené šproty z Polska, dnes se poptávka po nich ustálila," charakterizuje chutě českých zákazníků Koreček.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



