Pekařství Nodes věří v lepší časy po vstupu ČR do unie
29.07.2002 | Hospodářské noviny
Problémy s hygienou v pekárnách, to není právě téma, na které by pracovníci České potravinářské a zemědělské inspekce slyšeli. "Když se přece jen objeví, tak bývají skutečně jen drobné. Třeba ve skladech, ale ani tam to nikdy není nic takříkajíc donebevolajícího," uvedl pracovník táborské inspekce, který si nepřál být jmenován. Skutečné problémy se podle něho najdou spíše v obchodní síti nebo v jiných odvětvích, jako jsou výrobny studené kuchyně nebo zmrzlin.
Zapravdu mu dává i Radek Nodes, jednatel českokrumlovského Pekařství Nodes, malé živnostenské pekárny, která se na trhu drží v silné konkurenci průmyslových pekáren už jedenáctým rokem.
"Jako všichni v oboru jsme pod stálou kontrolou. Máme zpracovaný plán kritických bodů, ale že by se objevily nějaké zásadní připomínky, nepamatuji," říká s uspokojením jednatel. Přitom rodinná pekárna, kde se takřka všechno vyrábí ručně, nemá na růžích ustláno. Sice si hledá místo na trhu vedle obchodních řetězců a vyplňuje mezery, které nechávají průmyslové pekárny, ale stále je to jen boj o cenu. "Pekařství dnes není výdělečná činnost. Stačí to sotva na obživu. Proto i na větší investice už obvykle nezbývá," charakterizuje současný vývoj Nodes.
Ten výraznější zlom očekává až po vstupu naší země do Evropské unie. Zastává totiž názor, že pak se zvýší nejen marže ve výrobě, ale také v maloprodeji. Do té doby je proto cílem malých regionálních pekáren hlavně přežít a odolat všem konkurenčním tlakům, míní Nodes.
Pekařství Nodes, v němž ve výrobě pracuje na dvě směny patnáct lidí a stejný počet se stará o obchod, se zaměřuje hlavně na klasickou produkci - chleba, rohlíky a jemné pečivo. Firma svoji produkci prodává nejen v Českém Krumlově, ale dodává ji i do části Českých Budějovic a na Lipensko. Dostat se s ní však ještě dál jí už nedovolují nemalé přepravní náklady. Mezi klientelu Pekařství Nodes patří hotely, penziony, malé obchody, nemocnice, stejně jako školní jídelny. Přestože jde o ruční práci, ceny musí být sice konkurenceschopné, ale diskontní zboží (tedy velké množství za nízkou cenu) pekárna vyrábět odmítá. "To by nás položilo," poznamenává podnikatel.
Přitom domácí trh na drahé speciality ještě není připraven. Kvůli ceně se například neujal čtyřsetgramový chléb Paradis nabízený Pekařstvím Nodes za 55 korun. Přes výborné reference ho trh nepřijal, neboť jeho cena byla pro českého spotřebitele prostě vysoká.
Zatímco v létě bývá i díky cestovnímu ruchu kapacita pekárny plně vytížená, v zimě se dvě zavedené směny zkracují. V létě se proto musí vydělat také na zimní měsíce. Zahraniční turisté přitom tvoří jen zlomek zákazníků.
Pekařství Nodes stabilně ve výrobním programu udržuje 60 až 70 druhů výrobků ze sta, které má v nabídce. Denní produkce chleba se pohybuje kolem tisíce a slaného pečiva kolem deseti tisíc kusů. Na jemné pečivo se spotřebuje zhruba metrák těsta. Pro pekaře, kteří musí při ruční výrobě projevit notnou dávku fortelu, práce až dost.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



