Přísnější předpisy EU nemusí bolet

Investice do technologického vybavení patří k prioritám, na nichž rozvíjí už více než deset let svou uzenářskou výrobu společnost Latoň a Wieder z Chlebičova na Opavsku. Po skromném startu v rozpadající se zemědělské usedlosti, kterou si pronajali a později koupili, Alfréd Latoň a Bruno Wieder postupně vybudovali firmu s nynější produkcí kolem čtyř tun uzenin denně.

"Na rozvoj firmy jsme si nebrali úvěry a také dnes podnikáme, mimo leasing, bez nich," říká Latoň. "Vždy jsme se snažili dodržovat hygienické a veterinární předpisy. Proto kupujeme technologii jen v nerezovém provedení, zdokonalujeme interiér, postupně obměňujeme obklady a inovujeme naše chladicí zařízení," dodává. Výrobce zavedl plynulý průtok suroviny od bourání masa až po expedici a pracuje v systému HACCP, který mj. zaručuje, že teplota masa při zpracování nepřekročí 7 stupňů Celsia, aby nedošlo k pomnožení lidskému zdraví škodlivých mikroorganismů. Na rozhodujících operacích společnost zaměstnává kvalifikované řezníky, kteří dále garantují dodržování hygienických norem. Samozřejmostí jsou vlastní automobily s chladicími nástavbami, v nichž firma rozváží své produkty do tří stovek prodejen na severu Moravskoslezského kraje. Podle Stanislava Kubesy, ředitele Okresní veterinární správy v Opavě, patří Latoň a Wieder k nejlepším mezi 22 výrobci masných výrobků v okrese.

Jednou z posledních novinek Chlebičovských je debrecínská roláda z vepřové kotlety a bůčku. "Léto odbytově bývá slabší, pro zimu proto chystáme další inovace. Na trhu se snažíme prodávat kvalitu za ceny o něco nižší, než stanovují rozhodující výrobci uzenin. Dost nás, střední výrobce, trápí rozkolísanost cen syrového masa," posteskl si Latoň a dodal, že věří v životaschopnost firmy i po očekávaném zpřísnění hygienických norem po vstupu naší země do EU.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info