Nad Evropou stále leží stín BSE
29.07.2002 | Hospodářské noviny
Bruselská legislativa, týkající se dodržování zdravotní nezávadnosti zemědělských i potravinářských produktů, výrazně přitvrzuje. V současné době rozbíhá svoji činnost Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Jeho hlavním úkolem bude poskytovat vědecké podklady pro legislativu a politická rozhodnutí unie v oblasti bezpečnosti potravin a krmiv.
Další letošní nařízení Rady Evropské unie vytyčilo hlavní principy nové legislativy. Základní povinností všech podnikatelů v oboru výroby potravin a krmiv je přitom zaručit nezávadnost produktů. Budou také nuceni poskytovat informace o původu a způsobu zpracování všech produktů.
"Spotřebitelé v zemích Evropské unie by měli mít zdravotně nejbezpečnější potraviny na světě," prohlásil bruselský komisař pro ochranu spotřebitelů a zdravotní bezpečnost David Byrne.
Iniciativa komise stoupla především v důsledku aféry s nemocí šílených krav BSE. Ačkoliv šíření nemoci mají teď evropští veterináři pod kontrolou, její dopady na podnikatele jsou stále znát. Opatření vůči BSE, jejíž varianta je smrtelná i pro člověka, přitom již unii stála několik miliard eur.
Stín BSE se však nad Evropou vznáší i dnes. Odbyt hovězího masa je pořád nižší než před aférou. O přetrvávajících obavách spotřebitelů svědčí i letošní průzkum, zveřejněný Sociologickým ústavem Akademie věd ČR. Podle něj mají obyvatelé střední Evropy a Pobaltí největší obavy, pokud jde o riziko závadnosti potravin, právě z BSE.
Tento měsíc se také zakymácel západoevropský trh s kuřaty. Nizozemští podnikatelé do drůbežího masa vpravovali injekcemi hovězí bílkoviny, a britský tisk spekuloval o tom, že z kuřat hrozí nákaza BSE.
Snaha ujistit spotřebitele o důsledné kontrole všech potravin vedla Evropskou komisi až k tomu, že před týdnem navrhla důsledně testovat i vůni potravin. Někteří výrobci totiž dodávají potravinám uměle aroma uzeného masa, což může podle odborníků nepříznivě ovlivnit lidské zdraví.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



