Lesníci: Oblíbená odpočívadla ničí na stezkách vandalové
29.07.2002 | Zlínské noviny
S vandalismem některých návštěvníků lesa se musí potýkat lesníci na Zlínsku. Již třetím rokem budují Lesy České republiky na frekventovaných turistických stezkách posezení a altánky, pravidelně však dochází k jejich poškozování nebo dokonce rozkradení.
" Škody způsobené neukázněnými návštěvníky lesa nejsou nijak dramatické, přesto se nehezky podepisují na vzhledu budovaných odpočívadel, která veřejnost jinak velmi vítá a je s nimi spokojena," sdělil Štěpán Doležel z oblastního inspektorátu Lesů České republiky ve Zlíně. Vandalové z dřevěných staveb vytrhávají desky a několikrát také ukradli stoly i s lavicemi. Takové chování podle Doležela poškozuje nejen lesy, ale i všechny slušné turisty.
V budování dřevěných altánků a přístřešků budou lesníci i přesto pokračovat také letos. " Máme v plánu proinvestovat jeden a půl milionu korun. Dřevěné altánky vzniknou na významných turistických místech podobně jako například na Pulčínských skalách, na vyhlídce Pindula nebo v lázeňském lese v Luhačovicích. Zatím stále věříme, že se k nim lidé budou chovat slušně," řekl Doležel. Podle něj by pokuty stejně problém nevyřešily a hlídání odpočívadel je neproveditelné. " Možná budeme muset časem přikročit alespoň k umísťování informačních tabulí, které lidem budou připomínat, jak se v lese mají chovat," plánoval Doležel.
Lesníci se potýkají také s odpadky, které návštěvníci nechávají ve zbudovaných odpočívadlech. " Zásada, že by lidé měli respektovat čistotu lesa a nenechávat v něm odpadky, se týká každého občana a je také obrazem jeho vztahu k životnímu prostředí," dodal Doležel. Pravidla chování v lese jsou sice jasně dána lesním zákonem, zlepšení přístupu lidí k přírodě však pomůže v budoucnu podle Doležela jedině systematická ekologická výchova obyvatel.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



