Přirozenému pěstování rostlin na Hané ještě neodzvonilo
01.08.2002 | Denik.cz
Na ekologické zahradě Jiřího Dvořáka v Olomouci- Nových Sadech panuje klid a mír.
Je to asi tím, že jak on sám tvrdí, zvířata i rostliny tu žijí v symbióze. Pěstuje zde až dvacet druhů zeleniny a stejnou škálu květin. " U nás v rodině se ekologicky pěstovalo odjakživa. Zhruba hektarový pozemek se nám dařilo uhájit i za totality. Nejprve půdu obdělával děda, potom otec a nakonec já. Ekologickému zemědělství se věnuji už deset let. Živit se tím nedá, je to takový koníček a také otázka životní filozofie, " řekl zemědělec.
Pěstuje výhradně ze semen. I když má výnosy tak o polovinu menší, výpěstky jsou prý lepší kvality. " Taková zelenina je aromatičtější a sladší, dodá člověku více energie a obsahuje větší množství stopových prvků. Je to způsobeno i tím, že vydrží v zemi déle, " poznamenal Dvořák. Nepoužívá žádnou chemii na hnojení ani rostlinné škůdce. " Jde mi o zachování chuti zeleniny a pokud je chemicky ošetřená, má ji úplně jinou, " řekl. " To ji raději nechám odejít přirozenou cestou a vysadím novou z vlastních vypěstovaných přísad", dodal.
Zalévá podle potřeby rostlin a rozhodně ne každý den. Některé plodiny vydrží bez vody až dva či tři týdny, " uvedl. Rostlinné škůdce, jako například mandelinky, se snaží likvidovat již při prvním výskytu. " Musí se pečlivě vysbírat dokud nenakladou larvy. " Všechny zbytky pečlivě kompostuje a potom jimi plodiny přihnojuje. Jako předplodinu používá zelené hnojení. V zimě produkty zahrady neskladuje ve sklepě, ale ponechává je ve speciálních izolačních materiálech venku.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



