Degustátoři ochutnali desítky vín

U zhruba třiceti stolků sedí po jednom znalci vína. Většina mužů středního věku, mezi nimi několik stejně starých žen. Číšníci rozlévají víno z lahví, které jsou zabaleny do sametového sáčku temně fialové barvy. Každý z porotců nejprve ohodnotí barvu vína zrakem, poté k vínu přivoní a teprve potom ho ochutná. Mnozí z nich víno ani nepolknou, naopak ho po degustaci vyplivnou. Poté si decentně utřou ústa a do připravené tabulky zapíší své hodnocení. Vloží do úst kousek chleba nebo sýra. Tento tichý rituál zopakovali degustátoři při včerejší soutěži producentů vína v rámci pátého ročníku Pardubického festivalu vína více než padesátkrát. Do soutěže přihlásili producenti a dovozci dvě stě dvacet osm vzorků. Každý degustátor musel ochutnat celou čtvrtinu z nich, takže není divu, že někteří víno nepolykali. "Rozdělili jsme soutěž na domácí a zahraniční vína, vždy podle barvy. Zahraniční vína jsou tu letos ze Španělska, Itálie, Francie, Rakouska i Bulharska," řekl manažer soutěže Jiří Lejhanec.

Zpestřením pak byla i vína z Moldávie. "Do soutěže jsem přihlásila jen víno červené. Moldavská vína se od jiných liší výrazným ovocným nádechem," uvedla obchodnice Jana Šubová. Přestože nikdo nechtěl prozradit jaké víno je jeho favoritem na vítězství, největší naději mají podle odborníků velmi kvalitní vína podobná loňskému vítězi. "Před rokem vyhrál soutěž takzvaný bobulový výběr. To znamená, že víno je zhotoveno jen z vybraných hroznů, případně přímo jednotlivých bobulek," dodal Lejhanec.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info