Kultura pití vína u nás stoupá

Známý degustátor: Kultura pití vína u nás stoupá

Součástí první části pátého ročníku pardubického festivalu vína byla i soutěž jednotlivých druhů vín. Hodnocení komisí řídil profesor Fedor Malík, významný enolog, degustátor a znalec vín, známá osobnost na všech světových vinařských akcích. "S organizátory festivalu spolupracuji čtvrtým rokem, vlastně od té doby, kdy je součástí přehlídky i soutěž vín," řekl Malík.

* Letos byla soutěž rozdělena tak, že byla oddělena vína domácí a zahraniční. Nechystáte pro příští ročník společnou kategorii?

Bude třeba v budoucnosti připravit transparentnější podmínky. Nemá cenu oddělovat česká vína od zahraničních. Vína by měla jít společně do jedné soutěže podle mezinárodní kategorizace. Ta má šest hlavních skupin. Bílá tichá vína, růžová tichá vína, červená tichá vína, vína z aromatických odrůd, žlutá vína, kam patří třeba tokajské, a vína likérová.

* V případě, že by byla společná kategorie, myslíte si, že by naše vína mohla těm ze zahraničí konkurovat?

Samozřejmě, moravští vinaři dnes produkují vína velmi slušného evropského průměru. Dokonce ve speciálních kategoriích, jako jsou bobulové výběry, slámová a ledová vína, představují moravská vína evropskou a světovou špičku.

* Název ledové víno znamená, že hrozny se sklízejí, až když přejdou mrazem?

Každý vinař bojuje o to, aby vypěstoval hrozny, ve kterých je co nejvíc cukru. Když mu nepomůže příroda, musí si, ovšem zase za pomoci přírody, pomoci sám. Když je ve vegetačním období málo sluníčka, v bobulích vína je nízká koncentrace cukru, a pokud se víno vylisuje, bývá nekvalitní. Vinař je nucen přidávat cukr, a tak vzniká naše kategorie jakostních vín. Pokud chceme vyrobit přírodně sladká vína, je několik cest, jak koncentraci cukru zvýšit. První kategorií je slámové víno, kdy necháme z vína na slámě nebo rohožích odpařit vodu. Další možností, jak zvýšit cukernatost, jsou teploty pod nulou, kdy se voda z bobulí odmrazí. Víno se pak musí rychle vylisovat, krystalky ledu se seberou z vrchu moštu, a tím vznikne ledové víno. Právě ledové víno vyhrálo jednu z cen v naší soutěži.

* Červená vína vyrobená u nás, v porovnání se světem, už tak kvalitní nejsou...

"Čechy ani Slovensko nejsou vhodnou krajinou na pěstování červeného vína. Neumíme ho vyrobit a není porovnatelné se světovou špičkou. Naše červená vína mají nižší obsah barevných látek, více kyselin, neumíme v mladém červeném víně odbourat kyselinu jablečnou, která je do kompozice červeného vína nevhodná, a máme nedostatek bariků. To jsou malé sudy na vyzrávání. Jeden soudek stojí více než dvacet tisíc korun a víno v něm může dozrávat jen jednou.

* Stoupá podle vašeho názoru u nás kultura pití vína, nebo se situace třeba proto, že lidé stále kupují krabicová vína, příliš nemění?

Jednoznačně musím říct, že kultura konzumace vína velmi povýšila. Jsou samozřejmě skupiny sociálně slabších lidí, kteří si nemohou dovolit koupit láhev za čtyři sta korun. Chápu, že pokud chtějí víno pít, koupí se krabicové víno.

* Takové víno bývá ovšem velmi nekvalitní...

Je to víno, které bych já osobně nikdy nedal do úst. Většinou jsou to vína z kontejnerů a jsou určena pro průmyslové zpracování, tedy pro destilaci.

* Často také bývá v nevinařských oblastech Čech oblíbené takzvané sudové víno, které obchodníci vozí z Moravy v kanystrech. Takové víno je kvalitní?

Je možné, že takové víno je opravdu ze sudu. Ale je prodáváno za nevhodných podmínek, z nevhodných nádob, přečerpává se pomocí hadiček a to vínu nesluší. Ve světě existuje kulturní prodej sudového vína, když vinař plní kegové soudky podobné těm na pivo. Místo oxidu uhličitého je však hnacím plynem dusík.

* Oblíbeným nápojem při vinobraní bývá burčák. Chutná i profesionálním degustátorům?

Na burčák mám velmi vyhraněný názor. Dá se říct, že ho přímo nenávidím. Podle mě je to nekulturní nápoj. Vysoká koncentrace cukru, poměrně vysoký podíl alkoholu, vysoká koncentrace reziduí postřikových látek. V neposlední řadě s burčákem konzumujete i biokvas.

* Jakému pití tedy dáváte přednost?

Po soutěži jsme s ostatními porotci a organizátory soutěže strávili příjemný večer a pili jsme originální šampaňské. To je královský nápoj. Má být korunou příjemného večera. Dále mi chutnají vína, která mají v sobě jistý erotický náboj.

* Příští rok budete znovu garantem pardubické soutěže vín?

Pokud mě přátelé pozvou, tak jistě a velmi rád.

* A není trochu netypické pořádat soutěž vín v této nevinařské oblasti?

Soutěže vín se pořádají na nejrůznějších místech po celém světě. Navíc se zušlechťováním odrůd se posouvá i hranice, kde lze víno pěstovat. A není pravda, že by zdejší oblast, neměla k vínu vztah. Vždyť v nedaleké Čáslavi je jedna z nejmenších vinohradských oblastí v České republice.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info