Zmrzlina i grilované kuře mohou být nebezpečné

Stánky s rychlým občerstvením, grilovanými kuřaty a zmrzlinou jsou v teplých letních dnech hlavním cílem kontrol pracovníků hygienických stanic. Ti se na ně zaměřují především v letním období, kdy se potraviny rychleji kazí a zvyšuje se riziko onemocnění trávicího traktu. Šest dětí z Polska letos v létě onemocnělo salmonelózou, když tu byly na rekreaci. "U jednoho ze zaměstnanců restauračního zařízení v Duchcově, kde se stravovaly, byla poté prokázána salmonelóza."

To uvedla vedoucí oddělení hygieny výživy Okresní hygienické stanice v Teplicích Vlastislava Ledererová s tím, že často se stává, že ve stravovacích zařízeních jsou zaměstnáváni lidé bez zdravotního průkazu. Ten musí mít nejen kuchaři, ale třeba i servírky. Během léta narůstá počet kontrol stánků s rychlým občerstvením. "Dozor je zaměřen hlavně na způsob uchování a manipulace s epidemiologicky rizikovými potravinami," vysvětlila Ledererová. "Setkáváme se i s mícháním nedoprodaných zbytků zmrzliny a čerstvě otevřených balení. Velmi riziková je také nedostatečná provozní a osobní hygiena," dodala dále Ledererová s tím, že každý zákazník sám by měl posoudit čistotu stánku a personálu. "Naštěstí zatím nemáme nic hlášeno," uvedla včera vedoucí oddělení výživy na krajské hygienické stanici Ivana Křížková. Ta upozornila, že při velkých teplotách je vyšší riziko alimentárních onemocnění, tedy nemocí ze špatné hygieny potravy. "Jedná se o onemocnění trávicího traktu, které se projevuje průjmy, zvracením a často zvýšenou teplotou. Typickým příkladem je salmonelóza, nebo úplavice," řekla Křížková.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info