Kuchaři oslavovali svého patrona

Rozličné vůně připravovaných specialit, guláše, palačinek a jiných dobrot přilákaly na Pražské výstaviště v sobotu několik stovek diváků. Ve slunečném dni se zde Asociace kuchařů a cukrářů v různých soutěžních kláních a přehlídkách rozhodla oslavit svátek svého patrona, svatého Vavřince. Na akci se spolupodílelo i Právo, které nejen připravilo soutěž pro nové předplatitele, ale z jeho stránek získali diváci i pivenky, za něž mohli zdarma ochutnat některé z piv benešovského pivovaru. Již od rána byli u Křižíkovy fontány vidět kuchaři a cukráři vyšňoření do sněhobílých rondonů, kteří se pečlivě připravovali na svou disciplínu nebo chodili okukovat konkurenci. Příchozí lákaly u vchodu do zlatova grilované klobásky, za nimi výčep s řádně vychlazeným pivem a kdo měl chuť, mohl si koupit slaďoučké buchtičky s přelivem dle své chuti nebo nechat namíchat různé druhy koktejlů a míchaných nápojů od profesionálního barmana. Samozřejmě že v parném dni nechyběly ani různé druhy nanuků a zmrzlin, které přišly vhod jak dětem, tak dospělým. Své soutěže zahájily týmy mladých kuchařů z různých hotelů, jejichž výtvory mohli posoudit nejen porotci, ale i návštěvníci, kteří uvařenými jídly mohli uspokojit své čichové, a hlavně chuťové buňky. Zároveň začalo i dvanáctihodinové pečení palačinek, které mělo stanovit rekord pro příští roky. "Rekord nakonec stanoven nebyl, neboť mezi návštěvníky byl o palačinky takový zájem, že v půl jedenácté večer došlo těsto," řekl Právu hlavní pořadatel akce Jaroslav Šprongl. K vidění bylo umění jednoho z nejlepších světových barmanů a lidem se představily i juniorský a seniorský národní tým kuchařů, z nichž senioři se mohli pochlubit zlatou medailí za teplou kuchyni na soutěži v Singapuru. "Připravovali jsme v časovém úseku čtyř hodin 80 porcí tříchodového menu. Za studenou kuchyň jsme pak získali bronzovou medaili," pochlubil se kapitán týmu Dušan Jakubec. V soutěži kuchařských týmů nakonec zvítězil regionální tým Praha. V soutěžích pro diváky padly hned dva rekordy. V pojídání bramborových knedlíků jej pokořil soutěžící, jenž dokázal za deset minut spořádat 34 knedlíků. Další rekord zlomila smíšená pivní štafeta příchozích, jež pětici zlatavých moků vypila za 48 vteřin. Jiřina Jeriová zvítězila v soutěži Miss Šenku Ferdinand.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info