Francie odvolala embargo na hovězí z Británie

Francie odvolala embargo na hovězí maso z Velké Británie

Francie se včera rozhodla zrušit embargo na dovoz hovězího masa z Británie, které v zemi trvalo více než šest let. Oznámil to premiér Jean-Pierre Raffarin. Důvodem zákazu byly obavy z šíření bovinní spongiformní encefalopatie (BSE), tedy takzvané nemoci šílených krav. Francie povolila dovoz britského hovězího na základě zářijového doporučení francouzské agentury dohlížející na bezpečnost potravin AFFSA, podle níž zrušení embarga neohrozí zdraví veřejnosti. Právě názor AFFSA považovala vláda za klíčový a jejími předchozími negativními doporučeními zdůvodňovala pokračování francouzského zákazu. Evropská unie zavedla embargo na britské hovězí v roce 1996 poté, co byla potvrzena epidemie BSE. Zákaz byl zrušen v létě roku 1999. Francie se ovšem odmítla podřídit tomuto rozhodnutí a porušovala tak zásady jednotného vnitřního trhu EU. Letos v červenci proto Evropská komise požádala Evropský soudní dvůr, aby na Francii uvalil denní pokutu 158 250 eur. Odvoláním embarga se Francii podařilo uniknout této hrozbě. Podle deníku Le Figaro znamená zrušení embarga ˝zelenou˝ k normalizaci obchodních vztahů mezi Francií a Británií. Nedá se však očekávat, že by se britské hovězí vrátilo v nejbližší době na talíře Francouzů ve velké míře. Od ledna totiž musí být ve Francii u masa prodávaného v řeznictví a samoobsluhách vyznačen jeho původ. ˝A podle spotřebitelských asociací se lidé k regálům s masem pod vlajkou Jejího Veličenstva zrovna nepohrnou,˝ poznamenává Le Figaro.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info